Windpark kan tot 5 procent meer stroom leveren

Active Wake Control van ECN verhoogt rendement en bespaart onderhoud

Toepassing van het gepatenteerde Active Wake Control (AWC) systeem van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) kan de elektriciteitsproductie van windparken met 0,5 tot 5 procent verhogen en de onderhoudskosten met 3 procent verlagen. Dat blijkt uit diverse testen die ECN met de nieuwe tool heeft uitgevoerd. ECN wil het Active Wake Control systeem nu testen op grote schaal in een offshore windpark.

Het unieke, gepatenteerde systeem zorgt ervoor dat de windturbines zich zo positioneren, dat deze minder last hebben van elkaars zog (windvang). Windturbines die in een ideale opstelling naast elkaar staan leveren 100 procent vermogen, maar krijgen ook 100 procent belasting op assen en bladen. Als windmolens achter elkaar komen te staan, levert de voorste turbine nog steeds 100 procent vermogen, maar daalt dat bij de turbines daarachter tot 60 en 50 procent. Door het zog (wake) neemt de belasting echter toe tot 110 en 115 procent. Daardoor nemen ook de onderhoudskosten evenredig toe.

Door de stand van de turbinebladen en de stand van de gondel van de voorste turbine een paar graden te draaien wordt de turbulentiewind afgebogen, zodat achterliggende turbines er minder last van hebben. Zij kunnen zo met meer vermogen en minder belasting draaien.

“Dit is een manier om de elektriciteitsproductie van het hele windpark te verhogen en de belasting, en daarmee de onderhoudskosten, fors te verlagen,” legt Haico van der Heijden van ECN uit.

ECN heeft het systeem eerst via simulaties getest, daarna op vijf 2,5 megawatt turbines en vervolgens op tien kleinere schaal turbines in zijn testpark in de Wieringermeer. Het resultaat was steeds hetzelfde: De elektriciteitsproductie van het park steeg met 0,5 tot 5 procent en de belasting daalde met 3 procent.

ECN is marktleider in R&D van offshore windparken en werkt constant aan nieuwe technologieën om het rendement te verhogen en de energieproductie te maximaliseren. Het principe achter het Active Wake Control systeem werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Nederlandse Wind R&D Workshops, waar deskundigen uit de hele wereld aanwezig waren. Daarna begon een periode van testen en perfectioneren van de techniek. Nu is de tool klaar om op grote schaal te worden toegepast. “De volgende stap is een groot windpark, bij voorkeur op zee. Daar wil je niet gaan experimenteren, vandaar dat we met deze stap gewacht hebben totdat de techniek zich bewezen had,” stelt Van der Heijden.

Meer… ECN