Maritieme sector toont veerkracht door samenwerking en innovatie op Maritime Awards Gala

De vijf belangrijkste maritieme prijzen voor reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers zijn donderdagavond 31 oktober tijdens het Maritime Awards Gala 2013 uitgereikt. Gastvrouw Anita Witzier maakte samen met de juryvoorzitters de winnaars bekend ten overstaan van 900 maritieme professionals, politici en de pers in De Broodfabriek in Rijswijk. De sector houdt in economisch zware tijden de rug recht en de concurrentie buiten de deur door te innoveren en samen te werken. De winnaars zijn inspirerende voorbeelden van die innovatiekracht en tonen de meerwaarde van het Nederlandse maritieme cluster.

De vijf maritieme prijzen zijn uitgereikt aan: Heerema Marine Contractors met constructieschip Aegir (KVNR Shipping Award), binnenvaarttanker Greenstream van Peters Shipyards (KNVTS Schip van het Jaar prijs), de Collaborative Design Tools van Jan van der Zee (VNSI Wim Timmersprijs), Kranendonk Production Systems BV met het Edge Preparation System (HME Maritime Innovation Award) en LTZT 3 Jordy van de Mheen (Koninklijke Marine Van Hengel-Spengler prijs).

Aegir: het grootste Zwitsers zakmes ter wereld
Constructieschip Aegir, bij Heerema Marine Contractors (HMC) het Zwitsers zakmes genoemd, legt op twee manieren pijpen in ultradiep water en combineert dit met zwaar hijs- en constructiewerk. Het schip van 50.000 ton is zowel imposant in omvang als in prestaties. De Aegir is uitgerust met een kraan dit tot 4.000 ton kan tillen en lasten tot 3.500 meter onder de waterlijn kan laten zakken. Daarmee steekt de Aegir volgens de jury met kop en schouders boven de andere nominaties uit en werd unaniem als winnaar van de KVNR Shipping Award 2013 gekozen.

Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en juryvoorzitter KVNR Shipping Award: “Met vijf genomineerden in 2013 laten de Nederlandse reders zien dat ze ook in economisch moeilijke tijden een schone en zuinige scheepvaart willen. De Aegir van Heerema zit in de categorie uitzonderlijk innovatief, waarbij de aandacht voor het milieu zeer groot is. Met het hoofdkantoor, gevestigd in Nederland, geeft dit bedrijf ook een grote impuls aan werkgelegenheid en kennis. De officieren op de Heerema-vloot zijn daarbij vooral Nederlands en hoog opgeleid.”

Milieuvriendelijke en comfortabele binnenvaarttanker
De jury van de KNVTS Schip van het Jaar prijs heeft de Greenstream van Peters Shipyards uitgeroepen tot Schip van het Jaar 2013. De binnenvaarttanker, die sinds het begin van dit jaar voor Shell Nederland vaart, gebruikt uitsluitend LNG (vloeibaar aardgas) voor de voortstuwingsinstallatie en het hulpbedrijf. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie van emissies: twintig tot vijfentwintig procent minder CO2, ruim tachtig procent minder NOx en nagenoeg in het geheel geen emissies van SO2 en roetdeeltjes (fijnstof). De verblijven voor de bemanning en het stuurhuis staan op het voorschip, ver weg van de machine-installaties. Dat is niet alleen veiliger, maar ook een stuk comfortabeler. De bijzondere vormgeving en groene kleur zorgen er bovendien voor dat de Greenstream niet alleen een innovatief schip is, maar er ook zo uitziet.

Nieuwkomer Koninklijke Marine erkent jong talent
In het jaar dat de Koninklijke Marine 525 jaar bestaat, is voor het eerst de Van Hengel-Spengler prijs uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de beste operationele innovatie door jonge studenten. LTZT 3 Jordy van de Mheen (23 jaar) mag zich de eerste winnaar van deze prijs noemen. Van de Mheen heeft de Submarine Power System Design Tool (SPSDT) ontworpen met een unieke Graphical User Interface. De tool kan (dieselelektrische) onderzeebootprestaties vergelijken voor verschillende energie opslag systemen.

Admiraal Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten reikte op het Maritime Awards Gala de prijs uit: “Ik ben blij met de hoge kwaliteit van de inzendingen. Het zegt heel veel over waar we als organisatie staan. De Van Hengel-Spengler prijs is een nieuwe prijs die we speciaal hebben opgericht om kwaliteit en innovatie onder jong talent te stimuleren. Deze gedachte past helemaal bij de marine. Daarbij sluit het naadloos aan bij ons jubileum 525 jaar Koninklijke Marine dat het thema innovatie draagt.”

Jonge ontwerper laat ingewikkelde systemen met elkaar praten
De winnaar van de VNSI Wim Timmersprijs is Jan van der Zee met zijn ‘Collaborative Design Tools’. Hij bedacht een systeem waardoor ingewikkelde ontwerpprogramma’s al vroeg in het proces met elkaar kunnen ‘praten’. Van der Zee bracht een koppeling tot stand tussen een scheepsindelingsmodule en een Computer Aided Design-systeem. Deze koppeling verkort de benodigde tijd voor het opzetten en bijhouden van tekeningen in het aanbiedingstraject en maakt het mogelijk kritische analyses, zoals lekstabiliteitberekeningen, veel eerder in dat traject te kunnen uitvoeren. Door op een slimme manier gebruik te maken van nieuwe softwaremogelijkheden heeft Van der Zee aangetoond dat ontwerpers hun proces aanzienlijk kunnen versnellen en verbeteren.

Kranendonk al jaren voorloper in innovaties
Kranendonk Production Systems BV sleept met het ‘Edge Preparation System’ de HME Maritime Innovation Award in de wacht. Het Edge Preparation System zorgt voor een uiterst nauwkeurige afronding van staalplaten. Hiermee levert het bedrijf een oplossing voor scheepswerven om te kunnen voldoen aan de IMO PSPC-regelgeving voor beschermende coatings voor ballasttanks. De ontwikkeling van dit soort pionierende scheepsbouwautomatisering zet Nederland als innovatief scheepsbouwland op de kaart. Daarbij draagt de ontwikkeling van het Edge Preparation System bij aan het concurrentievermogen en de innovatieve uitstraling van de Nederlandse maritieme sector. De toepasbaarheid in de praktijk, financiële potentie en een juiste timing leiden ertoe dat het ‘Edge Preparation System´ vrijwel unaniem werd verkozen tot winnaar van de HME Maritime Innovation Award 2013.

Jongeren enthousiasmeren jongeren
Met de opening van het Maritime Awards Gala door Pim van Gulpen, voorzitter Stichting Maritieme Prijzen, is ook de Maritime Week 2013 officieel geopend. Onder de vlag ‘Samen welvarend’ wordt van 31 oktober tot en met 9 november 2013 de aandacht gevestigd op het innovatieve karakter, de gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de sector.

Arie Kraaijeveld, voorzitter Nederland Maritiem Land, maakte aansluitend de eerste Young Maritime Representative bekend. Of liever gezegd de eerste twee. Michelle van der Wees en Coen Bouhuys overtuigden allebei zo sterk met hun enthousiasme en passie, dat de jury hen beiden heeft benoemd tot Young Maritime Representative van deze eerste editie. Komend jaar treden zij op als boegbeeld van de maritieme sector om andere jongeren te enthousiasmeren.

Organisatie
Het Maritime Awards Gala wordt georganiseerd door de Stichting Maritieme Prijzen. Hierin zijn Scheepsbouw Nederland (Vereniging Holland Marine Equipment en VNSI), KVNR, KNVTS, NISS en de Koninklijke Marine vertegenwoordigd. De hoofdsponsors van het Maritime Awards Gala 2013 zijn NNPC, IHC Merwede, Damen Shipyards, Wärtsilä Netherlands, Europort, Navingo en Nederland Maritiem Land.

Meer… Maritime Awards Gala, Scheepsbouw Nederland 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →