Wetenschap en industrie in gesprek over beperken milieueffecten olie- en gaswinning

Arctic-Offshore-Drilling

De discussie over de schadelijke effecten van olie- en gaswinning is zo oud als de industrie. Een recent voorbeeld is de discussie over het wel of niet winnen van schaliegas of boren in het Arctisch gebied. Op woensdag 16 oktober spreken wetenschappers en vertegenwoordigers uit de olie- en gasindustrie over ontwikkelingen om de milieueffecten van olie- en gasoperaties op zee te minimaliseren.

Sprekers in de sessie zijn Bas Bolman, programme manager van het Artic programme van IMARES, Tina Murk, professor Ecotoxicology aan de Wageningen Universiteit en Erik Huber, business development director industry energy and mining bij Royal HaskoningDHV. De sessie wordt geleid door Gijsbert de Jong, product manager van Bureau Veritas Marine Division.

Tijdens de sessie worden recente onderzoeksresultaten gepresenteerd. IMARES heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan vanuit Spitsbergen naar de mogelijke druk op het ecosysteem van industriële activiteiten. Huber van RoyalHaskoningDHV gaat in de uitdagingen op de Noordzee met verouderende infrastructuur en concurrentie op zee tussen offshore olie- en gaswinning enerzijds en windenergie anderzijds.

Murk zal onder andere vertellen over het onderzoek dat zij doet in het kader van C-Image, het internationale consortium dat de impact van het Deepwater Horizon ongeluk in april 2010 op het mariene milieu onderzoekt. Ook zal zij een demonstratie geven van een nieuw absorptiemiddel.

Meer informatie hier