Mammoet introduceert de New Generation extreem zware PTC kranen

Mammoet, wereldleider op het gebied van zwaar hijswerk en transport, heeft haar nieuwe extreem zware PTC kranen geïntroduceerd. De kranen zijn door het bedrijf zelf ontworpen en zijn bedoeld voor grote projecten (bijv. olieraffinaderijen, elektriciteitscentrales, offshore) over de hele wereld. Naast de kernpunten, veiligheid en capaciteit, is het ontwerp ook gericht op betrouwbaarheid, transportmogelijkheden en bestendigheid tegen zware weersomstandigheden. Het gehele design is nagerekend en goedgekeurd door Lloyds’ Register.

Op 15 juni 2011 zijn twee modellen van de New Generation PTC’s, met een capaciteit van respectievelijk 140,000 en 200,000 tonmeter, gepresenteerd en gedemonstreerd op de Mammoet locatie in Zeeland.

Tegemoetkomen aan de veranderende vraag uit de markt
Voor de grootste projecten gebruikt Mammoet PTC (Platform, Twin ring, Containerized) ringkranen van eigen ontwerp. Het bedrijf heeft 15 jaar ervaring met deze kranen – meer dan 17,000 hijsen. Een van de sterkste kanten van het bedrijf is de ervaring met uitdagende projecten die om innovatieve oplossingen vragen. Mammoet wil zich in de komende jaren concentreren op de bovenkant van de projectmarkt: het vinden van uitdagende hijs- en transportoplossingen, die gespecialiseerd materieel vereisen. En dat is precies waar de deskundigheid, personeel en materiaal van Mammoet sterk in zijn. De investering in de New Generation PTC’s, de sterkste kranen ter wereld, onderstrepen de richting waarin Mammoet wilgroeien.

Mammoet heeft deze nieuwe generatie van PTC kranen ontworpen omdat de modules die worden toegepast bij het bouwen van raffinaderijen en andere fabrieken steeds groter worden. PTC’s worden gebruikt om grote constructies in de petrochemie, elektriciteitscentrales, en civiele techniek, en ook FPSO’s (Floating Production, Storage and Offloading units in de offshore sector) efficiënter en veiliger te bouwen. Mammoet wil oplossingen bedenken die de klant tijd en geld besparen.

Belangrijkste kenmerken van de kranen
– Deze kranen zijn bijzonder veelzijdig door de hoge hijscapaciteit en reikwijdte, gecombineerd met de relatief kleine doorsnede van de kraanring (‘footprint’).
– De PTC’s zijn echte kranen, geen portalen met strand jacks (deze systemen zijn langzamer en minder flexibel). Daardoor kunnen ze lasten ophijsen en plaatsen op een groot gedeelte van het bouwterrein en kunnen ze met de instelbare giek (luffing jib) over hoge constructies reiken.
– Mammoet’s unieke interpolatie systeem biedt de mogelijkheid de hoofdmast en de jip traploos, onafhankelijk van elkaar en gelijktijdig, te kunnen bewegen. Gedurende deze gecombineerde beweging berekent de kraancomputer continu de maximale hijscapaciteit van de kraan.
– De nieuwe PTC’s hebben een verhoudingsgewijs kleine doorsnede (45 of 55 meter, afhankelijk van de capaciteit) en hebben maar 15 minuten nodig om een volle cirkel te draaien (zwenken).
– De lieren van de kranen kunnen lasten tot 3,200 ton hoogte 120 meter ophijsen in slechts 12 minuten.
– De afmetingen van de onderdelen komen overeen met die van standaard scheepscontainers. Dit betekent dat de kranen in drie tot zes weken overal ter wereld gemobiliseerd en geassembleerd kunnen worden.
– Vanwege de grote reikwijdte zal het zelden nodig zijn de kranen te verplaatsen. Maar indien nodig kunnen de wielonderstellen op rails worden gezet, of de hele kraan kan worden verplaatst met SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters).
– De kranen kunnen zowel in arctische gebieden als woestijnen worden gebruikt zonder capaciteitsverlies en zijn bestand tegen hoge windsterktes. Ze zijn zelfs bestand tegen orkanen en lichte aardbevingen.
– De essentiële aandrijvingen, besturingssystemen en veiligheidsvoorzieningen zijn dubbel uitgevoerd voor een hogere betrouwbaarheid.

Beter voor het milieu

De hydraulische aggregaten die alle apparatuur aandrijven hebben een relatief laag brandstofverbruik en voldoen aan strikte eisen betreffende de uitstoot. Het grootste deel van de ballast van de kranen kan ter plaatse worden verkregen, wat betekent dat er minder te transporteren is. Met deze kranen kunnen de klanten van Mammoet nog grotere constructies bouwen, efficiënter, en veilig.

Het bedrijf
Mammoet is gespecialiseerd in klantspecifieke oplossingen voor zwaar hijswerk en transport, in de hele wereld, op het land of op zee.
Kernactiviteiten:
– Volledige hijs- en transportprojecten;
– Zwaar hijswerk en multimodale ‘Factory-to-foundation’ transportprojecten;
– Hijsen voor onderhoudswerkzaamheden en fabrieksstops;
– Verhuur van mobiele kranen;
– Berging en het verwijderen van gezonken schepen en offshore installaties;
– Wereldwijde handel in nieuw en gebruikt materieel.

Het bedrijf richt zich op de petrochemische sector, energiesector, civiele sector, offshore industrie en maritieme projecten.

Mammoet heeft meer dan 3,800 werknemers in de hele wereld, en meer dan 60 vestigingen. De omzet van Mammoet in 2010 bedroeg EUR 860 miljoen.

Meer… MAMMOET