Mariniers loodsen hefschip door piratengebied

Een hefschip dat onder Nederlandse vlag vaart, is vandaag veilig aangekomen in Singapore. Het schip, dat windturbines op zee installeert, werd op haar route vanaf Dubai beveiligd door een beveiligingsteam van mariniers. Tijdens de reis door het gebied met een hoge piraterijdreiging is het schip niet aangevallen.

De 20 mariniers, het zogeheten Vessel Protection Detachment, stapten 21 mei in Dubai aan boord. Bewapend met onder meer Barret antimaterieel-geweren beveiligden ze vanaf daar het transport door de Arabische Zee, via de Straat van Malakka naar Singapore.

Het is de derde keer dat het Vessel Protection Detachment (VPD) wordt ingezet. In april beveiligden ze hetzelfde hefschip op zijn route van China naar Nederland. Een maand eerder namen de mariniers de beveiliging van een kraanschip op weg naar Dubai voor hun rekening.

Uitzonderlijk

Half maart besloot het kabinet om voor het eerst zelfstandige militaire beveiligingsteams – VPD’s – te plaatsen aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. De VPD’s moeten de schepen beschermen tegen piraterij. De rederijen dienen de aanvraag in bij het Kustwachtcentrum in Nederland. De aanvragen vallen binnen het draaiboek ‘Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee’ uit 2008. Dit biedt ruimte om in uitzonderlijke gevallen zelfstandige militaire teams aan boord van schepen te plaatsen, bijvoorbeeld bij kwetsbaarheid vanwege de grote waarde of lage snelheid van een schip.