Voor de 5e keer Winddag in Nederland

Op woensdag 15 juni vindt voor de 5e keer de Winddag (Global Wind Day) plaats in Nederland. Op het programma staan onder meer een bezoek per boot aan het windpark Egmond aan Zee en een inhoudelijk programma met een aantal workshops. Daaronder een presentatie van de gloednieuwe NWEA-visie ruimte voor wind op land en een presentatie van dewerkgelegenheidskansen die offshore windenergie biedt. Dit alles op een wel heel bijzondere locatie: het Forteiland voor de kust van IJmuiden.

De Nederlandse Wind Energie Asssociatie NWEA nodigt u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.

Global Winddag

De Europese Wind Energie Associatie EWEA organiseert jaarlijks wereldwijd Global Windday rond 15 juni. In Nederland gebeurt dat door de Nederlandse Wind Energie Associatie NWEA.

Inhoudelijk programma Winddag 2011

– de NWEA-visie op de ruimtelijke ontwikkelingen voor wind op land. NWEA is nagegaan hoeveel ruimte er daadwerkelijk is om de doelstelling van 6.000 MW wind op land te realiseren. Daarbij is gekeken naar de mogelijkheden per provincie. Deze ruimtelijke analyse wordt de 15e gepresenteerd.

-het ‘offshore statement’ van de windsector over onder andere noodzakelijke kostenreductie, innovatie, werkgelegenheid en uitrol; daarbij wordt ook ingegaan om een zojuist door Ecofys en NWEA afgerond onderzoek naar de werkgelegenheid die inzetten op wind op zee kan opleveren

-de Rijksstructuurvisie wind op land. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat hier binnenkort aan werken, maar zal nu al het proces toelichten en ingaan op de mogelijke inhoud.

-alternatieven voor heien op zee. Samen met Stichting De Noordzee wordt bekeken wat andere mogelijkheden zijn om windturbines op zee te plaatsen en hoe kansrijk die zijn.

 

Vanwege de grote internationale beurs en conferentie Offshore 2011 later in het najaar in Amsterdam, wordt tijdens Winddag 2011 veel aandacht besteed aan offshore wind. Op dezelfde dag vinden ook twee door NUON georganiseerde boottochten naar een offshore windpark plaats.

Actuele informatie over het programma: www.nwea.nl/winddag