Diederik Samsom: Met één amendement kan de offshore energie-revolutie beginnen

Diederik Samsom: Met één amendement kan de offshore energie-revolutie beginnen. Goed voor milieu én economie. Woensdag 8 juni in Tweede Kamer.

Dit amendement maakt de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet verantwoordelijk voor het aansluiten van installaties die elektriciteit produceren op zee, met name windmolens. Middels wijzigingen in artikel 1 word de elektriciteitswet – en de daarin opgenomen aansluitplicht – expliciet ook van toepassing verklaard op aansluitingen en netten op zee. De wijziging op artikel 10 van de Elektriciteitswet wijst Tennet aan als de beheerder van het net op zee. De wijziging op artikel 31 zorgt ervoor dat de verplichting voor het aanleggen van een dubbele redudantie, die niet nodig is op zee, ook niet geldt op zee.

Voor het net op zee kan voorts een andere norm worden vastgesteld ten aanzien van de transportzekerheid. Het is ook mogelijk voor het net op zee een andere tariefstructuur en methode besluiten van toepassing te laten zijn. Op deze wijze wordt de aanleg van offshore windenergie bevorderd in lijn met de maatregelen uit het Aanvullende Beleidsakkoord, waar de Crisis- en herstelwet uit voortvloeit.

 

Het hele amendement is hier te lezen.