Vopak en Dialog Group bouwen nieuwe opslagterminal voor ruwe olie en olieproducten in Pengerang, Maleisië

Rotterdam, 1 juni 2011 — Vopak en joint venture partner Dialog Group Berhad hebben de definitieve investeringsbeslissing genomen voor het bouwen en exploiteren van een terminal voor de opslag van vloeibare bulkproducten in Pengerang, Johor, Maleisië.

De terminal zal een initiële opslagcapaciteit van circa 1,3 miljoen kubieke meter hebben, die in de toekomst kan worden uitgebreid met 1 miljoen kubieke meter.

De terminal zal voorzien in het opslaan, mengen en distribueren van ruwe olie en schone olieproducten. Koninklijke Vopak (Vopak) en Dialog Group Berhad (Dialog) uit Maleisië hebben overeenstemming bereikt voor de bouw en exploitatie van een nieuwe onafhankelijke opslagterminal voor olieproducten in Pengerang, Johor in het zuiden van Maleisië. Hiervoor is een joint venture opgericht, waarin Vopak 49% van de aandelen houdt. Deze joint venture zal een partnership vormen met de State Government of Johor Darul Ta’zim, waarin de joint venture 90% van de aandelen zal houden.

Het besluit volgt op een gunstige uitkomst van het gezamenlijke haalbaarheidsonderzoek dat in juli 2009 werd aangekondigd. De Pengerang regio bevindt zich op het meest zuidoostelijke punt van Johor, in de nabijheid van internationale vaarroutes en het internationale handelsknooppunt voor olieproducten in Singapore.

De terminal zal een initiële opslagcapaciteit van circa 1,3 miljoen kubieke meter (cbm) hebben en zal naar verwachting in 2014 in bedrijf worden genomen. Deze capaciteit kan in de toekomst met 1 miljoen cbm worden uitgebreid. De faciliteit zal voorzien in het opslaan, mengen en distribueren van ruwe olie en schone olieproducten en biedt de mogelijkheid om zogenoemde Very Large Crude Carriers af te handelen.

De terminal zal in de initiële fase beschikken over zes zeesteigers. Met deze nieuwe opslagterminal met diepwatertoegang beogen de partners te voorzien in de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit in het meest belangrijke oliehandelscentrum van Azië en het fysieke transport van ruwe olie en schone olieproducten te faciliteren.

Dialog en Vopak zijn momenteel al aandeelhouders in Kertih Terminals in Maleisië. Dit is een opslagfaciliteit van 395.900 cbm voor chemische producten en vloeibaar gas, gelegen in Kertih, Terengganu.

Vopak voert op proactieve wijze een groeistrategie in vele locaties in de wereld die van kritisch belang zijn voor zijn klanten. Met deze nieuwe terminal voor olieproducten in Pengerang en andere aangekondigde projecten in aanbouw zal Vopak in de komende jaren wereldwijd 7.3 miljoen cbm toevoegen aan zijn totale opslagcapaciteit voor vloeibare bulkproducten, wat zal leiden tot een totale opslagcapaciteit van 32,7 miljoen cbm in 2014.