Waddenvereniging blijft zich verzetten tegen vaargeulverdieping Eems

HARLINGEN, 26 mei 2011 – De Waddenvereniging is teleurgesteld over de uitspraak van het Europees Hof over de milieuvergunning van Essent. In die uitspraak wordt vandaag gesteld dat de milieuvergunning van de kolencentrale van Essent/RWE niet hoeft te worden getoetst aan de betreffende Europese regels. Essent/RWE wil voor haar centrale kolen aanvoeren in diepstekende schepen. Daarvoor is een vaargeulverdieping nodig met ernstige effecten op de natuur in de Waddenzee. De Waddenvereniging blijft strijden tegen deze aantasting van het waddengebied.

Waddenvereniging is fel tegen de kolencentrale. “Aan de rand van ons werelderfgoed hoort geen grote nieuwe kolencentrale, er komen allerlei vervuilende stoffen in de lucht en alleen voor Essent/RWE zou de vaargeul ook nog eens verdiept moeten worden,” aldus Ester Kuppen van de Waddenvereniging. VOPAK, een bedrijf voor grootschalige opslag van olie in de Eemshaven, zegde eerder al toe met kleinere schepen te gaan varen, zodat een vaargeulverdieping voorkomen kon worden. Ook voor de gascentrale van NUON is geen vaargeulverdieping nodig.

De Europese richtlijn voor luchtverontreiniging (2001) stelt emissieplafonds voor bepaalde stoffen. Voorlopige prognoses laten zien dat Nederland deze plafonds eind 2010 overschreden heeft. Toch mogen er volgens deze uitspraak vergunningen afgegeven worden voor vervuilende kolencentrales. De paar procent die Essent bijdraagt aan het emissieplafond is volgens het Hof te weinig om ernstige effecten te hebben. De vaargeulverdieping in de Eems heeft wel degelijk ernstige effecten op de natuur in de Waddenzee. De Eems is er nu al veel te slecht aan toe. Een extra verdieping maakt de situatie alleen maar slechter, terwijl er juist hard gewerkt moet worden aan een verbeterplan.

De Waddenvereniging blijft zich verzetten tegen deze verdieping. Er lopen nog procedures tegen de natuurvergunning van Essent/RWE en tegen diverse vergunningen voor de vaargeulverdieping.