Energie-experts debatteren in Rotterdam over economische vooruitzichten offshore windsector

Rotterdam, 25 mei 2011. In 2020 moet 40GW van de elektriciteitsbehoefte in Europa zijn opgewekt door windparken op zee. Om die doelstelling te bereiken is een jaarlijkse groei nodig van 28%. Een internationaal expertpanel uit de offshore windsector zal zich donderdag 26 mei in het WTC te Rotterdam uitspreken over de vraag of het haalbaar is om die Europese doelstellingen te bereiken. De paneldiscussie is onderdeel van een conferentie over installatie en onderhoud van windparken op zee.

Meindert van Genderen, directeur van Eneco’s Prinses Amalia windpark voor de kust van IJmuiden, leidt de paneldiscussie tussen Christina Aabo, van het Deense energiebedrijf DONG, Rasmus Wandrup van het Duitse Siemens Windpower en Robert Trahan van het Britse SeaEnergy Marine. De discussie gaat in op hoe offshore wind projecten gefinancierd kunnen worden, welke toekomstige geïnstalleerde capaciteit realistisch is en hoe de milieubelasting van de aanleg van windparken beperkt kan worden.

De gewenste groei voor de offshore windsector maakt deel uit van Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie. De lidstaten van de Europese Unie bepalen zelf welke vorm van hernieuwbare energie zoals zonne-energie, wind op land of wind op zee, zij – al dan niet willen bevorderen om hun nationale doelstellingen te halen. Het panel zal zich uitspreken over o.a. de vraag welke EU-lidstaten hun doelstellingen voor offshore wind zullen bereiken.

De paneldiscussie en de conferentie waar de discussie deel van uit maakt wordt bijgewoond door circa 200 professionals uit de offshore windindustrie. Door middel van stemkastjes kan ook het voltallige publiek haar mening geven over actuele stellingen.

Foto: MTcv