Volop activiteit op de Breakbulk en Offshore Wind Terminal

Terminal van BOW aan de Westhofhaven in Vlissingen is in het eerste kwartaal van 2011 behoorlijk op stoom gekomen. Het bedrijf dat haar activiteiten in 2010 startte heeft eind vorig jaar diverse contracten afgesloten voor de behandeling en de op- en overslag van projectlading. Ook voor de periode 2012-2014 verwacht BOW diverse projecten aan te kunnen trekken.
Op dit moment biedt BOW ondersteuning bij de realisatie van een drietal grote windmolenparken nabij de Engelse kust. Een van de projecten wordt uitgevoerd in opdracht van het Noorse Statoil dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Sheringham Shoal Offshore Windfarm.
Deze week ontving BOW voor dit project voor de eerste keer de MS Oleg Strashnov van de firma Seaway Heavylift.
De Oleg Strashnov is pas onlangs in gebruik genomen en deed op haar maiden trip Vlissingen aan om fundaties op te pikken. Het is met een hijscpaciteit van 5.000mt en een lengte van 183loa een van de grootste kraanschepen in haar soort. Het schip zal de tocht naar Vlissingen de komende tijd vaker maken want er moeten in totaal zo’n 71 fundaties ten behoeve het bovengenoemde project worden verscheept.
BOW zal in 2011 in totaal zo’n 500 heavy lifts doen voor de offhore wind industrie. Dan gaat het in totaal om zo’n 15.000mt. In totaal bieden de activiteiten werk aan zo’n 500 mensen.
Ten behoeve van de uitbreiding van haar activiteiten is begin dit jaar 7 hectare extra grond afgenomen van Zeeland Seaports.
Op de Noordzee worden diverse windmolenparken gebouwd en de bouwers daarvan leren de Zeeuwse havens steeds meer waarderen als dé uitvalsbasis voor het transport van de diverse onderdelen.
Door de open verbinding met de Noordzee en een diepgang van 16,5 meter, haast zonder getijdenbeperking zijn de Zeeuwse havens een uitstekende uitvalsbasis voor transporten naar de windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast staan de bedrijven in de Zeeuwse havens bekend om hun snelle en zorgvuldige manier van werken en een klantvriendelijke, flexibele en gemotiveerde instelling.
Bron: Zeeland Seaports, mei 2011