Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk werken samen voor Europese cofinanciering voor de realisatie van het Seine-Scheldeproject

Vandaag ondertekende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Hilde Crevits samen met Europees Commissaris Siim Kallas, Frans minister Cuvellier en vertegenwoordigers van Nederlands minister Schultz en Waals minister Di Antonio de ‘Verklaring van Tallinn’. Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk werken samen voor maximale Europese cofinanciering tot 40% voor projecten die nodig zijn voor de realisatie van het Seine-Scheldeproject als belangrijke binnenvaartcorridor. Het gaat het onder andere over bouw van de sluis van Terneuzen en de projecten op het kanaal Roeselare-Leie en Bossuit–Kortrijk.

Het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) bestaat uit tal van wegen, waterwegen, spoorwegen, havens, luchthaven enz. De Europese Unie heeft de ambitie om tegen 2030 in Europa een transnationaal en multimodaal vervoersnetwerk te ontwikkelen.

Om vracht duurzamer te vervoeren ontwikkelt Europa grensoverschrijdende binnenvaartnetwerken. De Seine-Scheldeverbinding is een belangrijk binnenvaartproject en maakt deel uit van het Trans Europees Vervoersnetwerk (TEN-T). De vaarweg tussen Seine en Schelde verbeteren zodat grotere schepen de verbinding kunnen maken, dat is waar Wallonië, Frankrijk, Nederland en Vlaanderen samen aan werken. Door de ondertekening vandaag in Tallinn bevestigen ze hun engagement dat ieder op zijn grondgebied alles in het werk stelt om deze belangrijke binnenvaartcorridor volledig te realiseren. De ondertekening houdt ook in dat er voor de realisatie van de verschillende deelprojecten maximaal een beroep zal worden gedaan op de Europese cofinanciering tot 40% voor cruciale grensoverschrijdende binnenvaartcorridors.

De verbinding kan de Europese binnenvaart en de afhandeling van de Vlaamse havens richting zuiden een enorme impuls geven. Een grote markt in de agglomeratie Parijs en het industriële noorden van Frankrijk zal via het water goed worden ontsloten. In Vlaanderen loopt het traject in hoofdzaak via de Leie en de Ringvaart rond Gent. De bouw van de nieuwe Sluis van Terneuzen en de projecten Roeselare-Leie en Bossuit-Kortrijk komen onder andere in aanmerking voor deze hoge Europese cofinanciering.

Vlaams minister Hilde Crevits: “De ondertekening vandaag van de ‘Verklaring van Tallinn’ door Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk bevestigt het engagement van elke partner om het Seine-Scheldeproject te realiseren. De nieuwe verbinding wordt een belangrijke corridor die de komende jaren de logistieke stromen in Noord-West-Europa sterk zal beïnvloeden. Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk gaan als partners alles in het werk stellen om met het Seine-Scheldeproject een duurzame Europese goederenverbinding te creëren door ook maximaal een beroep te doen op de Europese cofinanciering. In Vlaanderen gaat het onder andere over projecten op het kanaal Roeselare-Leie en Bossuit–Kortrijk. Daarnaast is de bouw van de Sluis van Terneuzen van cruciaal belang.”