SP2700 stuurinstallatie prima oplossing voor schepen met klein stuurhuis

Sinds begin dit jaar vaart eigenaar Frederic Quievy (België) met spits Martinique naar volle tevredenheid met een door Van der Velden Marine Systems geheel gemodificeerde stuurinstallatie. De modificatie is uitgevoerd tijdens het plaatsen van een nieuw stuurhuis. In de lessenaar van het kleine stuurhuis van de spits was maar zeer beperkte ruimte, hierdoor is gekozen om een SP2700 alarmerings- en bedieningspaneel in te bouwen. Het paneel heeft een afmeting van slechts 15 x 15 cm. Hiermee heeft de heer Frederic Quievy de primeur, want dit is het eerste schip dat met het nieuwe besturingssysteem vaart. Er was ook geen keus, want in de lessenaar was geen ruimte om het veel grotere paneel, de SP2525 in te bouwen. Met dit SP2700 paneel is Van der Velden ingesprongen op de vraag uit de markt. Ons motto is; luisteren en innoveren naar de behoefte van de klant. Hiervoor wordt een breed pakket aangeboden met o.a. panelen en diverse hydraulische aanpassingen welke allen voldoen aan de nieuwe R.o.s.R. regelgeving.

Nieuwe wetgeving
Door de beslissing een SP2700 systeem te installeren is direct voldaan aan de nieuwe ROSR wetgeving 2006/II – Protocol 25 richtlijn (norm 2020). Het was ook noodzakelijk om het hydraulisch aggregaat aan te passen, dubbele ventielen, filters en alarmeringen zijn op het bestaande aggregaat gemonteerd. Er is een nieuwe 24 Volt starter – en alarmkast met geïntegreerd SP1000 alarmpaneel in de machinekamer geplaatst. In de lessenaar is de bij het systeem behorende RI2700 roerstandaanwijzer geïnstalleerd.

Installatie van 1e SP2700
Frederic Quievy kijkt met genoegen terug naar de modificatie (installatie) begin dit jaar: “de samenwerking liep volledig naar tevredenheid. Ik had de keuze uit 2 verschillende offertes, na goede onderhandelingen heb ik toch voor de meest uitgebreide offerte gekozen. Het verschil was het meer dan waard! Er is een heel groot verschil merkbaar ten opzichte van de vorige stuurinstallatie. Dit nieuwe systeem stuurt echt heel rustig. En ik kan er weer jaren mee vooruit”. Cor de Wit, technisch verkoper bij Van der Velden, vertelt: “Dit betrof onze eerste SP2700 installatie. Voor ons een prima pilot project met de mogelijkheid om direct de onvolkomenheden aan te passen. Het werd een mooi ontwikkelproces waarvan beide partijen geprofiteerd hebben.”

Klein koppelverband
Spits Martinique met een afmeting van 39 m x 5,05 m en tonnage van 362 ton vormt samen met een losse bak (442 ton) een klein koppelverband. De bak kan ook zelfstandig varen met een aan boord geïnstalleerde hekschroef. Heel handig als de sluiscomplexen te klein zijn of als er minder vracht te vervoeren is. De combinatie vaart veel op de kleinere rivieren en heeft o.a. Parijs als meest bezochte bestemming.

SP2700 besturingssysteem
Het SP2700 systeem wat nu ook standaard wordt gebruikt bij de nieuwbouw schepen, is voor de modificatie markt een prima oplossing en vooral bij schepen met beperkte ruimte in de lessenaar. De tekst op het paneel en de manuels zijn in vele verschillende talen leverbaar.

Meer… Van der Velden Marine Systems