Inauguratie Joop Splinter, lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken van NHL Hogeschool

‘Navigare necesse est’, of vrij vertaald: ‘Scheepvaart is noodzakelijk, maar bovenal fantastisch’. Deze Latijnse spreuk is de titel van de inaugurele rede die lector Joop Splinter houdt op NHL Hogeschool op donderdag 3 oktober. Met het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken wil Splinter bijdragen aan de ontwikkeling van veilige, slimme, schone en duurzame schepen.

Joop Splinter wil dit bereiken door praktijkonderzoek te ontwikkelen binnen de maritieme opleidingen van NHL Hogeschool. Hij heeft om dit te realiseren vanuit het lectoraat 3 onderzoeksgebieden gedefinieerd: Maritime operations & Ship design, Regulatory compliance en Human factors. Veiligheid, kennis en innovatie door toepassing van nieuwe technologieën zijn hierbij steeds de verbindende factoren. De resultaten van deze onderzoeken dragen bij aan de ontwikkeling van het maritieme werkveld en de regio. Naast het doen van praktijkonderzoek wil Splinter de samenwerking versterken met kennisinstellingen zoals TNO en MARIN en ontwikkelt het lectoraat de professionele masteropleiding Master of Marine Shipping Innovation. Ook híer is in de praktijk behoefte aan. Maar liefst 45 bedrijven ondersteunen het idee van een masteropleiding, waaronder alle grote rederijen, zoals Doeksen en Wagenborg.

Inauguratie
Tijdens zijn inaugurele rede behandelt Splinter een aantal actuele ontwikkelingen in het maritieme onderzoek en laat hij zien op welke onderzoeksgebieden het lectoraat een actieve rol gaat spelen. Bijvoorbeeld het onderzoek naar integrale energiebesparing waarbij regionale reders nauw betrokken zijn. Daarnaast is een onderzoek gestart om het aantal aanhoudingen van Nederlandse schepen onder de loep te nemen met als doel het aantal aanhoudingen terug te brengen. Voorafgaand aan de inaugurele rede geeft Gerrit van Leunen, directeur van het Maritiem Instituut Willem Barentsz, een presentatie over de impact van lectoraten voor het Maritiem Instituut. NHL-docent Ger Scheepstra gaat kort in op de wijzigingen in het curriculum onder invloed van het professioneel maritiem onderzoek.

Lector Joop Splinter
Joop Splinter heeft jaren gevaren als scheepswerktuigkundige aan boord van verschillende soorten schepen. Hij begon zijn carrière in de jaren zeventig als leerling scheepswerktuigkundige op het vlaggenschip van Shell tankers, de mammoet tanker ss.Macoma van 206.679 ton. Splinter is marine surveyor geweest en heeft ervaring als docent in het maritieme onderwijs. Naast zijn werkzaamheden heeft hij een master of science in wiskunde en scheepswerktuigkunde behaald.

Lectoraten
Lectoraten houden zich bezig met het ontwikkelen en uitwisselen van kennis tussen het onderwijs en het beroepenveld. NHL Hogeschool onderhoudt al tientallen jaren nauwe banden met bedrijven en instellingen, binnen en buiten de regio. NHL Hogeschool heeft als Regional University of Applied Sciences negentien lectoraten op uiteenlopende gebieden.

Het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken is onderdeel van Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) van NHL Hogeschool. Het MIWB biedt de opleidingen Maritiem Officier, Ocean Technology, Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek en de Ad Maritieme Techniek aan.