Marine ondersteunt Nederlandse handelsbelangen in Rusland

Zr.Ms.DeZevenProvincienNevaInSt.PetersburgUspenia-kerk

 

Zr. Ms. De Zeven Provincien in St. Petersburg ter hoogte van de Uspenia-kerk. Foto: Ministerie van Defensie

Zr. Ms. De Zeven Provincien en Zr. Ms. Friesland liggen momenteel in St. Petersburg vanwege de gisteren geopende NEVA-beurs, een van de grootste internationale beurzen op het gebied van scheepvaart, scheepsbouw en offshore technieken.

Hoogwaardig en innovatief
Als voorbeelden van Nederlands hoogwaardige en innovatieve scheepsbouw ondersteunen het luchtverdedigings- en commandofregat en het patrouilleschip de Nederlandse handelsbelangen met hun aanwezigheid.

Voorzitter Arie Kraaijeveld van de stichting Nederland Maritiem Land onderstreepte het belang van de marineaanwezigheid. “Zo kunnen internationale handelspartners zien waartoe scheepsbouwend Nederland in staat is. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine, de scheepsbouw en de maritieme kennisinstituten kunnen wij in Nederland zulke moderne en innovatieve schepen ontwerpen en bouwen.”

Krijger, koopman, diplomaat
Vice-admiraal Borsboom geeft een toelichting op de Nederlandse marineschepen. Foto: Ministerie van Defensie

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom woonde vandaag de opening van de beurs bij. “Zoals admiraal Michiel de Ruyter ooit stelde, zijn we bij de Koninklijke Marine nog steeds krijger, koopman, diplomaat. Het zit in het DNA van de marineman, maar ook van de Nederlander. Dit moeten we niet vergeten.” Dit 3-tal is dan ook vertegenwoordigd in Rusland. Naast Borsboom, in de personen van Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en bijvoorbeeld de CEO van Damen Ron van Dartel.

Het Tsaar Peterhuisje
Daarnaast vormt de aanwezigheid van de Nederlandse marineschepen een bekrachtiging van het Nederland-Ruslandjaar 2013, waarin de eeuwenlange samenwerking tussen beide landen centraal staat. In dit kader opende vice-admiraal Borsboom de tentoonstelling ‘Koning Willem II en Anna Pavlona’ in het Hermitage. Tevens was hij aanwezig bij de overhandiging van de replica van het Tsaar Peterhuisje aan Rusland. Deze replica, gebouwd door 101 geniebataljon van de landmacht, wordt in november in Moskou onthuld. Het patrouilleschip Friesland vervoerde het huisje naar Rusland.

Platform Nederlands bedrijfsleven
Naast deelname aan bijvoorbeeld antipiraterijmissies dient de marine de Nederlandse handelsbelangen als platform voor handelsmissies. Dat gebeurt op dit moment ook voor de Westkust van Afrika door het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam.

Maritieme samenwerking
Vandaag staat een ontmoeting met de Russische Commandant Zeestrijdkrachten admiraal Chirkov op het programma. Borsboom spreekt met hem over de maritieme samenwerking, zoals voor de kust van Somalie, waar beide marines samenwerken. Maar ook over hydrografie en gemeenschappelijk oefenen.

Meer… Defensie