Verenigde Naties selecteert Royal HaskoningDHV voor rampenteam UNDAC

Mathijs van Ledden -c- Royal HaskoningDHV

Foto: Mathijs van Ledden in Bangkok tijdens de overstromingen in 2011

Mathijs van Ledden is door de VN-organisatie voor Rampen Assessment en Coördinatie UNDAC geselecteerd om lid te worden van haar emergency response teams die wereldwijd worden ingezet tijdens en na natuurrampen. In het dagelijks leven is Mathijs van Ledden directeur Business Development Flood Risk Reduction bij internationaal advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

UNDAC ondersteunt de VN en regeringen van getroffen landen met internationale hulp en coördinatiemiddelen tijdens de eerste fase van noodsituaties. Het gaat daarbij vooral om natuurrampen.

“We hebben Mathijs van Ledden geselecteerd voor de UNDAC-introductietraining vanwege zijn achtergrond en zijn ervaring bij watergerelateerde rampen”, aldus Peter Muller, Humanitarian Affairs Officer bij de VN. “Bij watergerelateerde rampen kan hij in een UNDAC-team een meerwaarde leveren.”

“Na de training kan ik op elk moment worden opgeroepen om ergens op de wereld bijstand te verlenen”, zegt Van Ledden. “Het is geweldig om mensen en regeringen in nood op deze manier te kunnen helpen.”

New Orleans en Bangkok
Mathijs van Ledden (1975) studeerde in 1998 af aan de faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft. Van 1999 tot 2003 voerde hij een innovatief wetenschappelijk onderzoeksproject uit, waarna hij in dienst kwam van Royal HaskoningDHV. Van 2006 tot 2010 ondersteunde hij het US Army Corps of Engineers in New Orleans bij het ontwerp van een rivierdijk die de stad de komende honderd jaar moet beschermen, onder meer met grote nieuwe stormvloedkeringen. Tijdens de orkanen in New Orleans en overstromingen in Bangkok in 2011 was Van Ledden actief in een crisisresponsteam. Momenteel is hij directeur Business Development Flood Risk Reduction en Leading Professional Flood Hazards bij Royal HaskoningDHV en als parttime docent Hydraulic Engineering and Modeling verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Iets terugdoen voor de samenleving
Naren Bhojaram, directeur River Deltas & Coasts bij Royal HaskoningDHV, is trots: “Het is fantastisch als onze medewerkers iets willen terugdoen voor de samenleving en hun vaardigheden en kennis delen met mensen die deze het hardste nodig hebben.”

United Nations Disaster Assessment and Coordination (UNDAC)
In het geval van een ramp kunnen UNDAC-teams waar ook ter wereld binnen 48 uur ter plaatse zijn, zonder kosten voor het getroffen land. In 2012 werden UNDAC-teams ingezet bij verschillende crisissituaties, waaronder overstromingsrampen in Nigeria, Paraguay en de Comoren.