Rijkswaterstaat viert 75 jarig bestaan Prinses Beatrixsluis

Beatrixsluis

Op zaterdag 7 september a.s. houdt de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein tussen 10.00 en 17.00 uur Open Dag vanwege het 75 jarig bestaan. Behalve rondleidingen zijn er nog veel meer leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

Vrije inloop
Bezoekers hebben op een deel van het sluisterrein vrije toegang. Alleen voor de rondleiding gelden beperkingen. De Open Sluisdag is gratis. Op het deel dat vrij toegankelijk is, is o.a. de tentoonstelling over het verleden, het heden en de toekomst van de sluis te zien en geven RWS medewerkers en oud-medewerkers informatie. Extra aandacht is er voor de toekomstige derde sluiskolk. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen op een patrouilleboot. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht en kleurwedstrijd met als twee hoofdprijzen een keertje meevaren op een patrouilleboot. Verder kunnen zij o.a. een miniatuur sluis bedienen, zich laten schminken en zijn er radiografisch bestuurbare bootjes. De Open dag is onderdeel van het meerdaagse evenement Maritiem Nieuwegein. Meer informatie staat op de website Viering 75 jaar Prinses Beatrixsluis.

Rondleidingen
Van 10.00 uur tot 16.00 uur start elke 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur met bezoek aan de bedieningsruimte van de sluismeesters en een beklimming van een heftoren met de machinerie. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats, de voorinschrijving is volgeboekt. Op de dag zelf zijn echter ook plaatsen beschikbaar bij een inschrijfbalie. De rondleidingen zijn niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar. Kinderen van 6 jaar t/m 14 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene.

Fotowedstrijd
Rijkswaterstaat nodigt alle bezoekers van de Open Dag uit en ieder ander uit, om mee te doen aan een fotowedstrijd over de sluis. Tot 1 oktober kan iedereen zijn foto’s insturen, de drie beste inzendingen worden met prijzen beloond. Meedoen kan via de website Viering 75 jaar Prinses Beatrixsluis, hier vindt u ook de verdere informatie.

Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de doorstroming op het Lekkanaal bij de Beatrixsluis te verbeteren. U leest hier meer over op de pagina Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.

Meer… Rijkswaterstaat