Kustonderhoud is gereed

Kustonderhoud is gereed430_tcm174-348052

Rijkswaterstaat bracht op 26 augustus 2013 de laatste vracht zand aan op de zeebodem voor het Banjaardstrand. Hiermee heeft dit deel van de kust voor de komende jaren weer genoeg zand om goed beschermd te zijn tegen de zee.

Op strand en zeebodem
Vlak voor de kust van het Banjaardstrand, tussen de Veerse Dam en de Oosterscheldekering, ligt een diepe geul die heel langzaam naar de kust toe beweegt. Om te voorkomen dat de kust verzwakt en het strand smaller wordt, heeft Rijkswaterstaat zand aangebracht op het strand én in de geul op de zeebodem.

Bereikbaarheid en veiligheid in één
In 4,5 maand hebben baggerschepen zo’n 240 keer een vracht zand aangevoerd. Eerst brachten ze in het voorjaar 360.000 kubieke meter zand aan op het strand, vervolgens 1,5 miljoen kubieke meter in de geul vlak voor de kust. 55.000 m3 van het zand dat in de geul is gestort komt uit de Sardijngeul bij Vlissingen. Door dit zand te gebruiken, is deze smalle vaargeul ruimer geworden.

Kust op zijn plaats houden
Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Meer… Rijkswaterstaat