Koningin doopt Boskalis sleephopperzuiger Willem van Oranje

Hare Majesteit de Koningin heeft op 10 februari 2010 de sleephopperzuiger WILLEM VAN ORANJE gedoopt en te water gelaten. Het schip wordt in opdracht van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. gebouwd op de werf van IHC Merwede in Kinderdijk.

In 2010 viert Boskalis haar 100-jarig bestaan en de doop stond in het teken van dit jubileumjaar. In dat kader, en om de historische betekenis van het jaar te onderstrepen, is dit centennium schip vernoemd naar de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.

De WILLEM VAN ORANJE is door IHC Merwede ontwikkeld in nauw overleg met Boskalis. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de twee laadruimen, waardoor het schip steeds zodanig kan worden beladen dat de diepgang optimaal blijft, vooral in relatief ondiepe wateren. Er is ook ruime aandacht besteed aan duurzaamheid. Het ballast water wordt eerst gereinigd voordat het overboord wordt gepompt. Vooruitlopend op toekomstige steeds strengere milieu eisen, is er ruimte in de schoorsteen gereserveerd. In die ruimte kan later apparatuur om de uitlaatgassen nog verder te reinigen worden geïnstalleerd.

Bron: IHC Merwede, 11-02-2010;