10 nieuwe orders voor pijplegsystemen voor Huisman

Huisman 10 orders

Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, heeft tien nieuwe contracten voor pijplegsystemen getekend met meerdere toonaangevende “offshore pipelay contractors”. De nieuwe contracten zijn voor de levering van drie 550mt “Tiltable Lay Systems (TLS”) en één 325mt “Vertical Lay System” (VLS) voor Subsea 7, twee 650mt TLS en twee 340mt VLS voor Technip-DOF en één 275mt “Vertical Lay System” en één 570mt “Multi-lay System” voor Ceona. De pijplegsystemen zullen gebouwd worden bij de Huisman productielocaties in Europa, China en Brazilië, de levering staat gepland tussen eind dit jaar en begin 2017.

De orders voor de 3 x 550mt TLS voor Subsea 7 en de 2 x 650 en 2 x 340mt TLS voor Technip-DOF maken allen onderdeel uit van een contract met Petrobras. De “tensioners” voor de drie Subsea 7 TLS zullen worden uitgerust met het geavanceerde Huisman “squeeze” systeem. Dit systeem maakt een accurate controle van de uitgeoefende kracht van de “tensioner tracks” mogelijk. Daarnaast zijn alle “tensioners” terugtrekbaar om zo een veilige en efficiënte installatie van “umbilicals”, “risers” en “pijpleidingen” te kunnen garanderen. De schepen waarop de pijplegsystemen geplaatst zullen worden, worden gebouwd door IHC. Naast de twee 340mt TLS voor Technip-DOF, omvatten deze contracten ook de levering van “baskets” en 2 x 400mt, door SMST te bouwen, “Knuckle Boom” kranen, die handelingen aan dek en installaties in diep water mogelijk maken. De schepen voor de 2 x 650mt TLS zullen gebouwd worden door VARD in Noorwegen en de schepen voor de 2 x 340mt TLS zullen gebouwd worden door VARD in Brazilië. Levering van het laatste pijplegsysteem voor deze orders is gepland voor begin 2017.

Naast de systemen voor het Petrobras contract, heeft Subsea 7 nog een additioneel contract gesloten voor een 325mt VLS voor hun nieuwe “DP3 Heavy Construction and Flexible Pipelay Vessel”, wat gebouwd zal worden door de Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries Co. Ltd. (HHI). Naast het pijplegsysteem zal Huisman ook een 600mt “Active Heave Compensated” (AHC) offshore kraan leveren voor dit schip. De levering staat gepland voor 2015.

De contracten met Ceona omvatten pijplegsystemen voor hun schepen Polar Onyx en Ceona Amazon. Het laatstgenoemde schip, een multifunctioneel, dynamisch gepositioneerd constructie schip, zal gebaseerd worden op een binnen Huisman ontwikkeld scheepsontwerp. Dit zorgt voor een volledig geïntegreerd en geoptimaliseerd schip, wat daardoor zal beschikken over uitzonderlijke vaareigenschappen, maximale dek ruimte en een aanzienlijk vergrootte operationele periode met minder scheepsbewegingen. Het ontwerp zorgt voor een vrije dekruimte van 4600m2, wat meer opslag van pijpen en standaard flexibele installatiespoelen mogelijk maakt. Het pijplegsysteem bestaat uit een tiltable lay systeem met een bovenspanning van 570mt voor “rigid pipe” installatie. Het schip zal “rigid” en flexibele pijpleidingen, “umbilicals”, “risers” en grote offshore constructies kunnen installeren. Dit laatste met één of beide actieve deiningsgecompenseerde 400mt Huisman offshore mast kranen. De Ceona Amazon wordt gebouwd door Lloyd Werft in Duitsland. Levering van de Huisman installaties staat gepland voor 2014. De 275mt VLS voor het schip “Polar Onyx” zal eind 2013 opgeleverd worden.

 ”Dirk Leenheer, COO van Huisman, zegt: “Deze nieuwe orders zijn een bevestiging dat onze innovatieve en kwalitatief hoge ontwerpen en producten gewaardeerd worden in de markt. Het is geen probleem geweest om al deze nieuwe orders te plannen binnen onze bestaande order portfolio dankzij onze wereldwijde productiecapaciteit. Meer nieuwe projecten zijn welkom”.