Toenemend aantal bootvluchtelingen gevolg van falend Europees beleid

N-VA-Kamerlid Daphné Dumery uit haar ongerustheid over het toenemend aantal bootvluchtelingen dat vanuit Noord-Afrika naar Europa trekt. “Deze week nog werd een boot onderschept met meer dan honderd zogenaamde bootvluchtelingen. Dit zijn migranten die de oversteek wagen naar Europa, soms op zeer gammele bootjes. Sinds het uitbreken van de revoluties in de Arabische wereld, in 2011, is het aantal bootvluchtelingen verveelvoudigd.”

Eerder deze week werd een boot met meer dan honderd migranten onderschept in de Middellandse Zee. “Malta weigerde de bootvluchtelingen op te vangen, ook niet na tussenkomst van de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström. Malta wil met deze strategie druk uit oefenen op de andere EU-lidstaten om dit probleem gezamenlijk aan te pakken”, aldus Dumery. Uiteindelijk kon het schip uitwijken naar Italië.

Europees non-beleid

Volgens de N-VA is dit het gevolg van een non-beleid op Europees vlak. “Voor de redding en de opvang van bootvluchtelingen moet de EU samenwerken. De kustwachten en grenspatrouilles van de landen rond de Middellandse Zee moeten op elkaar afgestemd zijn willen we menselijke drama’s vermijden. In 2011 kwamen 72 mensen om het leven nadat zowel de Italiaanse als de Maltese autoriteiten de verantwoordelijkheid van zich af schoven.”

Volgens Dumery kan een humane opvang vluchtelingen gepaard gaan met een strikt migratiebeleid. “Het ene sluit het andere niet uit. In de eerste plaats moeten de conventies van Genève gerespecteerd worden en moeten bootvluchtelingen gered en opgevangen worden. Dit staat los van de verdere procedure.” Om haar stelling kracht bij te zetten, heeft de N-VA hierover reeds in april 2012 een resolutie ingediend in de Kamer. Deze resolutie werd toen door de meerderheid niet als prioritair beschouwd waardoor het onderwerp zelfs niet besproken mocht worden in de commissie Buitenlandse Zaken.

Morele plicht niet nagekomen

“Door het niet willen behandelen van onze resolutie weigerde de meerderheid toen het principe dat staten en internationale organisaties naast een juridische ook een morele plicht hebben de zogenaamde bootvluchtelingen op te vangen, te verzorgen en indien nodig de internationale bescherming te bieden waar ze volgens de Conventie van Genève recht op zouden kunnen hebben zelfs maar te willen bespreken. Ondertussen blijven eilanden als Malta en Lampedusa verstoken van een Europese oplossing. Zij trekken immers al langer aan de alarmbel dat het uitblijven van deze oplossing hun rechtsstaat onder druk zet. Dan hoeft het niet te verwonderen dat Malta vandaag besluit dat te veel ook gewoon te veel is. Ook ons land draagt hiervoor verantwoordelijkheid als lidstaat”, besluit Dumery.