Demonstraties futuristische vlieger Tomàs Saraceno bij Futureland

MV2 Saraceno - 'Solar Bell' - LR

FutureLand staat drie weekenden in augustus in het teken van kunstproject Solar Bell, een futuristische, vliegende constructie van de Argentijnse kunstenaar en architect Tomás Saraceno. Met het eerste schaalmodel van Solar Bell vinden demonstraties plaats, direct naast het informatiecentrum over Maasvlakte 2. Solar Bell is de laatste in de serie kunstprojecten die in het kader van de aanleg van Maasvlakte 2 zijn gerealiseerd. Sinds de start van het landaanwinningsproject vijf jaar geleden, werden kunstenaars uitgenodigd het proces op de voet te volgen, analyseren en interpreteren. Tegelijk met de demonstraties van Solar Bell is de tentoonstelling Portscapes 2 te zien in de Yangtzezaal in FutureLand.

Lucht versus land
Met Solar Bell onderzoekt Tomás Saraceno de mogelijkheden voor een utopisch nieuw land, niet gewonnen op de zee, maar op de zwaartekracht. Steden die op de wind boven de wolken zweven, gebouwd met ultralichte koolstofvezels en voorzien van zonnepanelen die energie leveren. Dat is een toekomstbeeld dat hij voor zich ziet. Solar Bell is een kunstwerk in ontwikkeling en is een vervolg op een serie werken waarmee Saraceno de zwaartekracht uitdaagt.

Ontwerp Solar Bell
Het ontwerp van Solar Bell is gebaseerd op de driezijdige piramide, bedacht door Alexander Graham Bell. Bell was niet alleen de uitvinder van de telefoon, maar deed ook belangrijke ontdekkingen op het gebied van luchtvaart en vliegerbouw. Saraceno blaast Bells’ model nieuw leven in en schetst een science fiction-achtig beeld van mogelijk toekomstig gebruik van het luchtruim als alternatief voor creëren van land uit zee.

Het zes meter hoge en vijf meter lange demonstratiemodel van Solar Bell ziet er uit als een omgekeerde piramide en bestaat uit hightech lichtgewicht constructiematerialen en zeilen met oprolbare panelen. De constructie gaat volledig op windenergie de lucht in en is ontworpen volgens de nieuwste technieken. Voor het technisch onderzoek is nauw samengewerkt met de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Solar Bell in FutureLand
Wie het schaalmodel van Solar Bell met eigen ogen in actie wil zien, kan terecht bij FutureLand. Nabij het informatiecentrum worden gedurende drie weekenden in augustus spectaculaire demonstraties gegeven:

Datum Tijdstippen
Zaterdag 10-8 14.00 uur, inclusief toelichting Tomás Saraceno en aansluitend barbecue tot 16.00 uur. Inschrijven kan via www.tinyurl.com/solar-bell. Kosten zijn €10,- p.p.

Zondag 11-8 13.00 en 15.00 uur
Zaterdag 17-8 13.00 en 15.00 uur
Zondag 18-8 13.00 en 15.00 uur
Zaterdag 24-8 13.00 en 15.00 uur
Zondag 25-8 13.00 en 15.00 uur

De demonstraties vinden alleen doorgang bij de juiste wind- en weersomstandigheden. Het is dan ook mogelijk dat kort voor een demonstratie besloten wordt deze later te doen plaatsvinden of zelfs te cancelen. Meer informatie hierover binnenkort op www.portscapes2.com of www.futureland.nl.

Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213.