Zeiler Pieter-Jan Postma start EK Finn 22 juli

PostmaStartEKFinn

In het Noord Duitse Warnemunde start Pieter-Jan Postma morgen 22 juli aan de wedstrijden voor Europese Kampioenschappen in de Finn klasse. Voor de zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg is dit EK, samen met het WK eind augustus, een focusevenement in 2013. Een evenement waarop de Friese zeiler op zoek is naar een podiumprestatie. Makkelijk zal het niet worden, want dit jaar wordt gekenmerkt door een record aantal inschrijvingen, met maar liefst 116 deelnemers uit 29 landen en vijf continenten.

“Meteen volle bak”
Postma werkt sinds afgelopen winter samen met coach Jacco Koops en was dit jaar al een paar keer heel dicht bij een podiumplaats tijdens wereldbekerwedstrijden. Opvallend is dat de concurrentie ongewoon sterk is voor een post olympisch jaar. In de Finn klasse zijn alle toppers snel na de Olympische spelen van 2012 alweer vol in training.

Postma licht toe: “Het jaar na de Spelen deden mensen het vroeger vaak eerst rustig aan, maar nu is het meteen volle bak. Als je niet direct mee gaat, mis je de boot. Je ziet wel steeds dezelfde zeilers in de top tien.”

“Precies weten wat we willen”
Postma heeft zich grondig voorbereid op het evenement: “Het plan voor dit EK is eind oktober 2012 al gemaakt. Mijn campagne richting Rio 2016 met coach Jacco Koops kenmerkt zich door heel effectief trainen. We weten precies wat we willen en waar we mee bezig zijn. Ons doel is om continu leading te zijn. We weten wat er nodig is om te winnen. We hebben alles tot in detail voorbereid.”

“Ik was hier een paar weken voor de start van dit EK op locatie om een week intensief te trainen. Zo pakken we dingen aan: je bent er op tijd, het liefst als eerste met goede trainingspartners en alle keuzes met betrekking tot de materialen zijn gemaakt.”

Het Europees Kampioenschap in Warnemunde start op 22 juli en duurt tot en met zaterdag 27 juli. De website van het evenement is hier te vinden.