Revolutionaire damp opvanginstallatie operationeel

MVRU-1100 van MariFlex maakt einde aan ontgassen en stank binnenvaarttankers

Binnen enkele maanden kunnen binnenvaarttankers veiliger en sneller zeeschepen laden en lossen, dankzij de Mobile Vapour Recovery Unit (MVRU-1100) van het Vlaardingse bedrijf MariFlex. De mobiele installatie die begin dit jaar uit Amerika is overgevlogen is de afgelopen maanden operationeel gemaakt om tanks en tankers inert te maken, schepen te ontgassen en alle restdampen van de lading op te vangen en af te voeren.

Met de inzet van de MVRU kan de uitstoot van schadelijke gassen en dampen uit zee- en binnenvaarttankers in Nederland fors worden teruggedrongen. Nu ontgassen veel schepen hun ladingtanks nog in de open lucht, wat tot ongewenste emissies en stankklachten leidt. Met de inzet van de MVRU kunnen ze inert gemaakt worden, iets wat tegenwoordig verplicht is om zeeschepen te lossen. Ook kan de MVRU tijdens de ship to ship-transfer (STS) dampen afzuigen, opvangen en verwerken.

De engineers van MariFlex hebben de installatie de afgelopen maanden met hun eigen kennis en expertise aangepast aan de Nederlandse emissie-eisen. Op dit moment kan de MVRU 600 kubieke meter gas per uur verwerken en haalt daar 99,9 procent van alle koolwaterstoffen uit.

,,Nadat de installatie uit Amerika aankwam, bleek dat er toch nog aanpassingen nodig waren. We hebben ruim de tijd genomen om zeker te weten dat hij goed werkt. Nu zijn we hem verder aan het perfectioneren om uiteindelijk 1100 kuub per uur te kunnen verwerken,” legt managing director Gerd Jan van de Pol van MariFlex uit. Hij verwacht dat de MVRU in september volledig inzetbaar is.

MariFlex hoopt hiermee als eerste bedrijf het probleem van ontgassen te kunnen oplossen en het overpompen van lading tussen zee- en binnenvaarttankers in havens aanzienlijk te versnellen. Op zijn nieuwe locatie aan de Zevenmanshaven beschikt het bedrijf over een 60 meter lange steiger, waar binnenvaarttankers inert gemaakt kunnen worden. Andere potentiële klanten zijn tankerparken of binnenvaarttankers die ontgast of leeg gemaakt moeten worden voor reparatie, onderhoud, inspectie of schoonmaak.

Volgens commercieel directeur Edwin van Noord is de belangstelling voor de MVRU enorm. ,,We worden nu al benaderd door oliemaatschappijen die de installatie voor een jaar willen huren voor werkzaamheden in Amsterdam en Rotterdam. Nadat de eerste MVRU operationeel is zouden we er daarna meteen weer minimaal vier kunnen bouwen,” stelt hij.

De MVRU zuigt alle dampen uit het schip en stuurt die naar een koeling waar ze met behulp van stikstof weer vloeibaar worden gemaakt en opgevangen. Daarbij wordt de emissie van Vluchtige Organische Koolwaterstoffen (VOC’s ) tot de wettelijke waardes gereduceerd. Het apparaat heeft de afmeting van een 20 voets container, weegt ‘slechts’ 5 ton en is daardoor overal mobiel inzetbaar. De techniek is ontwikkeld door het Amerikaanse Purgit en door MariFlex aangepast, verbeterd en geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

Meer… Mariflex

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2018 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

North Sea Offshore 7 juni in Den Helder

Op donderdag 7 juni vindt de vierde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder, hét offshore- en windenergiecentrum in Nederland. Het evenement is voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie in Nederland. NSO haalt internationale bedrijven en professionals naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord te bieden heeft. Met name op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie. Het evenement vindt plaats in Theater De Kampanje in Den Helder.

Beslissers en influencers van toonaangevende partijen uit de offshore branche zullen aanwezig zijn. Tijdens de lunch en afsluitende netwerkborrel hebben deelnemers alle mogelijkheid tot netwerken.

Programma
Tijdens het ochtendprogramma kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

North Sea Offshore
Ben je geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over het plenaire programma en de bedrijven die hun deuren openstellen voor workshops en interessante lezingen? Ga voor meer informatie naar www.northseaoffshore.com.

Over North Sea Offshore
NSO wordt georganiseerd in opdracht van Port of Den Helder, Den Helder Airport, HSV en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Uitvoerend producent is Navingo B.V. Naast NSO produceert Navingo ook Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) en het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) nog twee evenement voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie.

read more >

WindDays 13 en 14 juni in WTC Rotterdam

Het windenergie evenement WindDays wordt op 13 en 14 juni gehouden in het WTC Rotterdam. De beursvloer heeft 70 standhouders en trekt zo’n 2500 bezoekers. Er is een conferentie programma met meer dan 80 sprekers die tijdens 30 parallelsessies hun kennis en ervaringen omtrent de laatste ontwikkelingen in de windsector delen.

André Kuipers opent de WindDays 2018
Tijdens de openingssessie vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut. Met het ruimtestation vloog hij 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Vanaf daar waren de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan, zoals klimaatverandering, ontbossing en de gevolgen van verstedelijking, goed zichtbaar.

Naast André Kuipers geven ook vooraanstaande bedrijven, overheden en organisaties hun visie op de energievoorziening van de toekomst en de rol van windenergie bij de realisatie van (inter)nationale klimaatdoelen.

Wilt u als windenergie professional ook profiteren van deze nieuwe inzichten? 
Registreer nu! Op www.winddays.nl 
Bekijk het hele conferentie programma op www.winddays.nl/conferentie

read more >