Team Boskalis Booth/Booth pakt brons bij WK F18 2013

StartveldWKF182013FotoJasperVanStaveren

 

Startveld WK F18 2013 Foto: Jasper van Staveren

Op vrijdag 12 juli 2013 pakte het Team Boskalis-duo Mitch en Jordi Booth de bronzen plak bij het WK F18 catamaranzeilen in het Italiaanse Grosseto. De finale dag van deze mondiale krachtmeting kende de nodige drama. Team Boskalis-zeilers Taylor Booth en Mischa de Munck (Amsterdam) wisten eveneens de doelstelling van top vijftien waar te maken. De wereldtitel ging naar het Franse tweetal Billy Besson en Jeremie Lagarrigue, gevolgd door de Britten Styles en Mason.

De lichte condities vormden gisteren een uitdaging voor de deelnemers, vooral de zwaardere bemanningen. Zo hield de top zes de spanning hoog tot en met de laatste race. ‘Ondanks het lichte weer was het prima racen”, aldus Mitch Booth. ‘Alles was nog mogelijk, dus het was spannend. Er gebeurde veel, waarbij enkele favorieten sneuvelden. Sommigen waren niet blij met hun zwarte vlag en vertrokken.”

‘s Ochtends stonden vader en zoon Booth zesde overall met zicht op het podium. Gedurende de drie slotwedstrijden dichtten ze het gat. Booth senior stond al eerder op het ereschavot met ondermeer drie wereldtitels, maar voor zijn debuterende zoon was het de eerste keer. ‘Dat voelt goed. Het is een volgende stap in het hem begeleiden naar de top van het catamaranzeilen”, zei Mitch Booth tijdens het afbouwen van hun Boskalis Nacra Infusion. ‘Jordi vertrekt vannacht om 3 uur richting het ISAF Jeugd WK.”

Dan verschijnt er een glimlach op zijn gezicht: ‘Het is ook leuk dat we Taylor hebben verslagen.” Zijn oudere zoon en Mischa de Munck begonnen de slotdag op plaats negen, maar kregen het moeilijk in de lichte omstandigheden. De Munck: ‘Na de eerste wedstrijd stonden we nog zesde of zevende, dus het had van mij eerder afgelopen mogen zijn. We hebben uiteindelijk toch nog drie races gezeild en we zijn dertiende overall geworden. Gezien de lichte condities en ons relatief zware teamgewicht van 167 kilogram zijn we erg tevreden met dit resultaat. Mitch heeft ook een mooie prestatie geleverd, waarmee hij tevens eerste Master 50+ is geworden.”

‘En het was deze week een geweldig onderling gevecht”, voegt Mitch Booth eraan toe. ‘Soms gingen we als tweede en derde om de bovenboei.”

Jeugd met toekomst
Jolbert van Dijk (Lelystad) Niels Kleijweg (Delft) vormen het jeugdduo van Team Boskalis. Ze kenden een moeizame start van het kampioenschap, maar vochten zich dapper terug van de 75ste naar de 25ste positie. In het jeugdklassement eindigde het tweetal op de derde plek.

Jorden Veenman (Rotterdam) en Frank de Waard (Barendrecht) deden lange tijd mee in de voorhoede, maar zakten uiteindelijk af naar de dertigste plaats.
Oskar Zeekant, vorig jaar goed voor zilver samen met kernploegzeiler Karel Begemann, eindigde in Italië opnieuw als beste Nederlander. Nu samen met Sanne van Hek, met wie hij het tweede gemengde duo werd.

Meer… Team Boskalis