Werk Noordzuidlijn: stremming scheepvaart op Amsterdamse IJ

kaartje_persbericht_stremmingIJ

De scheepvaart op het Amsterdamse IJ is in de maanden juni en juli meerdere keren een aantal uren gestremd in verband met werkzaamheden voor de Noordzuidlijn. Het stremmingsgebied betreft het IJ, achter het centraal station. De markering op het water is aan de westzijde de lijn haaks op het vaarwater ter hoogte van boei IJ 6a en aan de oostzijde een lijn tussen het Pontplein en de Oosterdoksdoorgang.

Het effect van de stremming beslaat een veel groter gebied, namelijk de vaarwegen van IJmuiden tot aan Utrecht. De data en tijden van de stremming zijn ondermeer afgestemd op de vele zeecruise en riviercruiseschepen die in de Amsterdamse haven in juni en juli worden verwacht. De werkzaamheden voor de Noordzuidlijn betreffen het afzinken van zinkstukken, die boven de tunnel van de Noordzuidlijn worden aangebracht, onder het wateroppervlak van het IJ.

Beroepsvaart
Havenbedrijf Amsterdam adviseert de beroepsvaart om op locaties buiten Amsterdam te wachten tot de stremming zal worden opgeheven. Havenbedrijf Amsterdam heeft deze maatregelen vooraf besproken met de beroepsvaart, de zeecruise en de riviercruise. De maatregelen worden verder afgestemd met Rijkswaterstaat en de politie. Mochten werkzaamheden anders verlopen dan gepland, dan zijn er reservedata vastgelegd. Zodra het werk is afgerond, wordt de stremming zo snel mogelijk opgeheven.

Data stremmingen
Maandag 24 juni 18:00 uur – 24:00 uur
Donderdag 27 juni 18:00 uur – 24:00 uur
Dinsdag 2 juli 18:00 uur – 24:00 uur
Donderdag 4 juli 18:00 uur – 24:00 uur
Maandag 8 juli 18:00 uur – 20:00 uur

Reservedata stremmingen
Maandag 8 juli 20:00 uur – 24:00 uur
Woensdag 10 juli 09.00 uur – 11:00 uur

Aangepaste snelheid
Behalve stremmingen zijn er ook maatregelen genomen met betrekking tot de vaarsnelheid. Kort na de werkzaamheden, na het opheffen van de stremmingen, geldt een maximale vaarsnelheid van 8 kilometer per uur in plaats van de gebruikelijke 12 kilometer. Deze maximum snelheid geldt in het gebied tussen de boei IJ4 en het motorkanaal op onderstaande data, op woensdagmiddag 19 juni en in de avond van 8 juli en de nacht van 8 op 9 juli.

Aangepaste snelheid
Maandag 8 juli 20.00 uur – 24.00 uur
Dinsdag 9 juli 00.00 uur – 01.00 uur

Port of Partnerships
De Amsterdamse haven is de vierde haven van Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks bijna 100 miljoen ton goederen over waarvan 77 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.

Havenbedrijf Amsterdam NV wil als Port of Partnerships groeien door inspirerende en intensieve samenwerking met partners, op regionale, nationale en internationale schaal. Het havenbedrijf heeft een groeiambitie waarbij ze als slimme haven op een duurzame, innovatieve manier waarde wil toevoegen voor klanten en omgeving.

Meer… Port of Amsterdam