Olielek geconstateerd bij wrak Baltic Ace

baltic-ace-sinks-off-the-coast-of-netherland-and-belgium

Vrijdagochtend 14 juni heeft de Kustwacht tijdens een reguliere inspectievlucht een oliespoor vanuit het wrak van de Baltic Ace waargenomen. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het lek op te sporen en zo mogelijk te dichten.

Inspectie
Direct na het constateren van het oliespoor is de monitoring van de situatie rondom het wrak geïntensiveerd, door middel van extra inspecties door de Kustwacht. Het onderzoeksvaartuig Zirfaea van Rijkswaterstaat is maandag ter plaatse gegaan om monsters van de olie te nemen. De weersomstandigheden tijdens het afgelopen weekend -veel wind en hoge golven- maakten opruimen van de olie onmogelijk. Inmiddels is de hoeveelheid zichtbare olie door natuurlijke afbraak gereduceerd tot ongeveer 1000 liter. De olie is te dun om van het wateroppervlakte af te kunnen pompen. Het is niet waarschijnlijk dat de olie de kust bereikt.

Maatregelen
Rijkswaterstaat heeft aan een bergingsbedrijf opdracht gegeven om nader onderzoek te verrichten en het lek te repareren. Dit bergingsbedrijf gaat hier woensdag 19 juni mee van start. Rijkswaterstaat is al langer in gesprek met de eigenaar van de Baltic Ace over de te nemen bergingsmaatregelen.

Aanvaring Baltic Ace
Op 5 december 2012 vond een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto’s, zonk direct. Hierbij kwamen elf bemanningsleden om het leven.

Meer… Rijkswaterstaat