Team Boskalis scoort twee podiumplekken bij Ronde om Texel 2013

Pols&Dubbeldamin ActieFotoLaurensMorel

 

Pols en Dubbeldam in actie 

Op zondag 16 juni 2013 scoorde Team Boskalis twee podiumplekken bij de 36ste Ronde om Texel. ‘s Werelds grootste catamaranrace ging vanwege de stormachtige condities op zaterdag een dag later van start. Xander Pols en Stefan Dubbeldam stuurden hun Nacra carbon 20 als tweede over de eindstreep. Froukje Feenstra en Sanne van Hek pakten met hun Boskalis Nacra 16 de damesbokaal. De overallzege op handicap ging naar het F18-duo Oscar Zeekant en Carel Begemann.

Pols (Rotterdam) en Dubbeldam (Den Haag) hadden 2 uur, 38 minuten en 39 seconden nodig om Texel te ronden. Dat was vier minuten langer dan Peter Vink en Jeroen van Leeuwen, die eveneens op een Nacra carbon 20 zeilden. ‘We zijn met Mischa [Heemskerk] helemaal onderin bij de kant gestart. Dat ging in eerste instantie heel goed, maar wij konden met onze 20-voeter de hoogte van de F18 niet houden. Daarom moesten we zelfs de spinnaker weghalen, omdat we anders de branding in zouden varen. Uiteindelijk gaat gewoon halve wind zeilen ook hard en verderop kon de spi weer omhoog”, blikt Pols terug op het begin van hun Ronde.

‘Naar de vuurtoren toe was heftig. Er stonden enorme golven. Bij mij klapte steeds een roer omhoog als we echt hard gingen. Dan moesten we alles droppen, het roer in klikken en weer doorgaan. Ik denk dat het iets te maken heeft met die vleugeltjes op de roerbladen.” Die zijn aangebracht om de Nacra 20 een beetje te temmen. ‘De kromme zwaarden veroorzaken lift. Alleen vaak ongecontroleerd. Die vleugeltjes zorgen ervoor dat de boot nooit radicaal duikt of springt.”

‘Na de vuurtoren hadden we een heftig halve winds rak naar de VC-boei. Ik denk dat we daar als vijfde boot waren. Vervolgens ging het aan de wind als een kanon en zijn we heel snel naar voren gevaren. Toen lagen we tweede, maar Peter Vink was te ver weg. Hij voer zo hard. Wij hebben toen John de Vries afgedekt, want die gaat met dit weer ook erg goed.”

‘Overwinning op onszelf”
Pols ging voor line honours, die hij al driemaal eerder claimde. Het werd een tweede plek, maar toch tot grote tevredenheid: ‘Peter was absoluut sneller. Met windkracht drie win ik van hem en met windkracht zes hij van mij. Peter en Jeroen [van Leeuwen] zijn samen 35 kilo zwaarder dan wij. Zij zijn dus net wat sneller. Het is een overwinning op onszelf om met deze wind teams als van Peter Vink en John de Vries bij te kunnen houden. In het begin van het seizoen hebben we veel getraind op met harde wind varen. Ook met Coen de Koning. We weten nu veel beter hoe we voor ons lichte gewicht moeten trimmen.”

Overige Team Boskalis-resultaten
In het overallklassement op handicap haalden Jorden Veenman (Rotterdam) en Frank de Waard (Barendrecht) met hun zevende plek de hoogste klassering van Team Boskalis. Mischa de Munck (Amsterdam) werd zestiende. Het jonge duo Jolbert van Dijk (Lelystad) en Niels Kleijweg (Delft) wist ondanks zijn lichte gewicht als achttiende door de finish te komen. Froukje Veenstra (Groningen) en Sanne van Hek (Amsterdam) eindigden als 25ste, maar wel als eerste vrouwenteam.

Olympisch surfkampioen
Teammanager Gunnar Larsen (Scheveningen) zeilde voor de gelegenheid met olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe op de olympische Nacra 17. Dat deden ze zeer verdienstelijk met de vierde plek als resultaat.

Van de 288 ingeschreven cats gingen uiteindelijk 115 van start, waarvan er 98 de eindstreep haalden.

Meer… Team Boskalis