Kustonderhoud Petten afgerond

Rijkswaterstaat rondt op 24 mei, ruim een week eerder dan verwacht, het kustonderhoud bij Petten af. In de maand mei is 350.000 kubieke meter zand aangebracht op het strand. Dit zand is met ruim 100 vrachten door een baggerschip vanuit de Noordzee naar het strand vervoerd.

Direct effect
Het aanbrengen van zand heeft direct effect op de ligging van de kustlijn. Zodra het zand op het strand is gestort, is het strand hoger en breder. Zo blijft de Nederlandse kust op zijn plaats en groeit de kust mee met de zeespiegelstijging. Ook draagt Rijkswaterstaat zo bij aan het in stand houden van de grootste waterkering: de duinen. Door de kust met zand te onderhouden blijven kustfuncties zoals veiligheid, waterwinning, recreatie, economie en natuur behouden.

Zwakke Schakel
De werkzaamheden die Rijkswaterstaat in mei 2013 heeft uitgevoerd, vallen onder het reguliere onderhoud aan de kust. Eind 2013 start de versterking van de Zwakke Schakel Hondsbossche en Pettemer Zeewering met 30 miljoen kubieke meter zand. Meer informatie over deze grootschalige versterking staat op de website van het project Kust op kracht.

Meer… Rijkswaterstaat