Imtech Marine ontvangt meerjarige opdracht voor modernisering van onderzeeboten

Bij het Marine bedrijf vond op 13 mei de officiële start van de uitvoering van het Instandhoudingsprogramma Walrusklasse onderzeeboten (IP-W) plaats. Hierbij heeft de Defensie Materieel Organisatie (DMO) Imtech Marine Netherlands de opdracht gegund voor het uitvoeren van de Scheepswerktuigkundige-, Werktuigbouw¬kundige en Elektrische werkzaamheden. De opdracht, genaamd Instandhoudingsproject Walrusklasse (IP-W)IP-W, zal worden uitgevoerd bij het Marinebedrijf in Den Helder en loopt van 2013 tot 2020. IP-W omvat het uitvoeren van een veelheid aan modificaties, zoals het demonteren, monteren en installeren van apparatuur en systemen. Hiermee wordt bewerkstelligd dat de onderzeeboten tot minimaal 2025 doelmatig operationeel inzetbaar blijven. Een rode draad in dit grote, complexe project is de goede samenwerking tussen Defensie, de Nederlandse industrie en de kennisinstituten, met een belangrijke rol voor Imtech Marine.

Het programma behelst onder andere naast uitgebreide conserveringswerkzaamheden, vervanging van delen van de sonarinstallatie, vervanging van het periscoopsysteem door een optronische mast, vervanging van het Combat Management Systeem en Internal Communication systeem, aanpassingen aan een aantal platform systemen en de complete herinrichting van de centrale, radiohut en elektronische hut. Daarnaast speelt Imtech Marine een rol bij de installatie van de SATCOM systemen en het leveren van de nieuwe consoles voor de heringerichte commandocentrale.

‘Het is een prachtige uitdaging om deze klus binnen de geplande tijd in de beperkte ruimtes van een onderzeeboot met een groot team van monteurs, lassers, specialisten, bedrijfsleiders en veiligheidsexperts, te klaren’’, vertelt Harm Kappen, binnen Imtech Marine verantwoordelijk voor Marketing & Sales activiteiten in het marinedomein. Imtech Marine is sinds de jaren tachtig actief betrokken bij de Nederlandse Walrusklasse onderzeeboten. ‘Onze kennis en ervaring in het marinedomein, en in het bijzonder op onderzeebootgebied, komen bij deze opdracht goed van pas’, zegt Kappen. ‘Als elektrische systeemintegrator bedenken we binnen de beschikbare ruimte slimme en efficiënte oplossingen. In de voorbereiding zijn ontwerpzaken zoals ruimte-indeling, gewichtsverdeling, ergonomie en veiligheid ruimschoots en nauwgezet bekeken.’

Voortrekkersrol
Imtech Marine heeft sinds 2009 een voortrekkersrol bij de voorbereidingen voor deze omvangrijke modernisering. Twee projecten gingen vooraf aan de uitvoering; het Walrus Engineering Support Project (WESP) en het Production Engineering project (WESP-PE). Naast Imtech Marine waren ook de bedrijven Nevesbu en Verebus, Nedinsco, Technovia en TNO als kennisinstituut betrokken in deze voorbereidende projecten.

Het projectteam zal zeer nauw samenwerken met het specialistische onderhoudsteam van het Marinebedrijf. Het Marinebedrijf voert in dezelfde periode het Meerjarig Onderhoud uit. Een ander omvangrijk deelproject binnen IP-W is het opnieuw aanbrengen van de conservering. Deze opdracht is arbeidsintensief en bestaat uit het verwijderen van de huidige conservering, het waar nodig herstellen van de (druk)huid en het opnieuw conserveren.

Imtech Marine start in de tweede helft van 2013 met de werkzaamheden aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Daarna volgen de Zr. MS. Dolfijn, Zr. MS. Bruinvis en Zr.MS. Walrus. De vierde en laatste onderzeeboot moet in 2020 gereed zijn.

Meer… Imtech

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Maritime Week 2018

Tijdens de jaarlijkse Maritime Week van 10 tot en met 17 november organiseert de sector evenementen voor professionals en studenten. Daarnaast zijn er vele leuke activiteiten voor de hele familie. De officiële opening van de week is de open dag van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) op 10 november. Een dag eerder vindt daar voor genodigden een pre-opening plaats waar staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer het 10.000ste scheepsmodel zullen onthullen. Ander hoogtepunt van de Maritime Week is het Maritime Awards Gala.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week/

De Maritime Week focust van 10 tot 17 november op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de maritieme sector. Op vrijdag 9 november begint al een aantal activiteiten, zoals een traditionele schepenbeurs en het Symposium 25-jarig jubileum Maritiem Simulator Trainingscentrum op Terschelling. Ook gaat op 9 november de twee-daagse Shipathon van start. Dit is de maritieme versie van een ‘hackathon’: een uitgebreide brainstorm van young professionals die samen nadenken over uitdagingen in de zeescheepvaart en scheepsbouw.

Open dag MARIN
De open dag bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen is een uitje voor de hele familie. MARIN toont een toekomst van autonoom en emissieloos varende schepen, drijvende eilanden en windmolens, zonnecelcentrales en zeewierboerderijen op zee. Kinderen kunnen er zelf varen en een kapiteinsdiploma halen.

Prestigieuze awards
Op het Maritime Awards Gala van maandag 12 november viert de complete top van de Nederlandse maritieme sector de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in het vak. Vijf prestigieuze prijzen worden uitgereikt: de Maritime Designer Award, de Maritime Innovation Award, de Maritime Award KNVTS Schip van het Jaar, de Maritime KVNR Shipping Award en de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award. De presentatie van het gala is in handen van Jort Kelder.

METSTRADE
De METSTRADE in de RAI in Amsterdam is ‘s werelds grootste vakbeurs voor uitrustingen materialen en systemen voor de pleziervaart. De drie paviljoens zijn toegspitst op specifieke segmenten: het SuperYacht Pavilion (SYP), het Marina & Yard Pavilion (MYP) en het Construction Material Pavilion (CMP). Ook worden er symposia gehouden. Voor leden van HISWA (Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport) zijn het 50 Years HISWA Symposium, het Holland Get Connected Event en het HISWA Jachthavensymposium zeer interessant.

Maritieme open dagen
Opleider STC Group organiseert in de week twee open dagen en opent tevens het nieuwe Skillslab Maritiem, een hypermoderne praktijkruimte waar studenten kunnen experimenteren, ontwerpen en scheepsmodellen en prototypes kunnen testen. Ook de Maritieme Academie in Harlingen zet tijdens de Maritime Week haar deuren open en organiseert een doe-middag voor kinderen van groep 7 en 8.

Maritime Innovation Experience
Tijdens de Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennismaken met de nieuwste uitvindingen en technieken van de sector. Onder andere Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, VAF Instruments en Cummins Holland presenteren op de beursvloer van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hun nieuwste innovaties. Binnenvaartvlogger Liana Engibarjan en Basjan Faber (Managing Director C-job) zijn achtergrondsprekers.

YMR’s
Natuurlijk ontbreken ook de jongerenambassadeurs (YMR’s) van Nederland Maritiem Land niet tijdens de Maritime Week. Ze geven bijvoorbeeld een gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel en leren de kinderen alles over beroepen in de maritieme sector. De leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf een bootje bouwen om mee naar huis te nemen. De YMR’s zijn ook betrokken bij het McPort Event in het EIC-gebouw in Rozenburg. Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken dan de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep.

Musea
Twee musea hebben zich aangesloten bij de Maritime Week. In het Maritiem Museum in Rotterdam kunnen bezoekers in de Offshore Experience zelf ervaren hoe energie opgewekt wordt op zee. Bezoekers kunnen in Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam genieten van de tentoonstelling ms Oranje / Koers gewijzigd in Het Scheepsvaartmuseum.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week

read more >

Rondvaart met Sinterklaas

Stap zondag 25 november met het hele gezin aan aan boord van de FutureLand Ferry voor een dolle boottocht door de Rotterdamse haven met Sinterklaas en zijn Pieten. Na de vaartocht kunnen de kinderen samen met de Pieten, onder begeleiding van Joanna Smolarz (Kunstatelier het Kruithuis), een mooie pietenmuts maken en een coole glitter tattoo laten zetten.

Programma
13.40 uur Opwachten Sinterklaas en Pieten bij FutureLand
13.50 uur Aankomst Sinterklaas en Pieten
14.00 uur Rondvaart met Sinterklaas en Pieten
15.30 uur Sinterklaas en Pieten bezoeken FutureLand
16.30 uur Uitzwaaien Sinterklaas en Pieten
Voor alle kinderen heeft de Sint een leuk presentje!

Knutselworkshop
Het knutselen van de pietenmuts en het zetten van een glitter tattoo kan tussen 11.00 en 16.00 uur. De kosten zijn € 2,50 per persoon. Materiaal en begeleiding zijn inbegrepen.

Praktische informatie & reserveren
Voor deze Sinterklaasvaartocht geldt een speciaal tarief: alle passagiers, groot en klein, varen mee voor slechts € 7,95. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee aan boord. In het reserveringsysteem vind je deze bijzondere vaartocht met Sinterklaas na de keuze voor de boot en de selectie van 25 november. Je reservering is pas definitief na de laatste stap. Ga naar express.futureland.nl om te reserveren.

read more >