Cutterzuiger Artemis in gebruik genomen

Van Oord, Artemis

Van Oord’s nieuwste aanwinst in de vloot – de zelfvarende cutterzuiger Artemis – is tot 14 april a.s. afgemeerd in Rotterdam. Relaties en medewerkers krijgen de gelegenheid het schip te bezoeken, voordat Artemis naar het westen van Frankrijk vertrekt voor zijn eerste project.

In opdracht van de Grand Port Maritime de la Rochelle verdiept Artemis het havenbassin en baggert het schip een sleuf in de toegang naar de haven. Het te baggeren materiaal bestaat uit ongeveer 500.000 m3 zeer harde rots en klei. Artemis is speciaal gebouwd voor het baggerwerk in harde grond.

Het contract voor het ontwerp, de bouw en oplevering van het schip, werd getekend met IHC Merwede op 20 december 2010. Pieter van Oord, CEO: ‘Met de investering in twee zelf varende cutterzuigers en twee grote backhoe dredgers hebben wij onze positie op de baggermarkt aanzienlijk versterkt. Dit is in lijn met onze strategie om in alle segmenten van de baggermarkt een ijzersterke positie te hebben.’

Het schip kenmerkt zich door zijn robuustheid. Het is een sterk gebouwd schip. Een speciaal kenmerk is de uitvoering van de paalwagen met hydraulische buffering, zodat ook in minder gunstige weersomstandigheden kan worden gewerkt. Ook de plaatsing van het dekhuis op luchtveren is bijzonder. Deze minimaliseert het geluid en de trillingen. ‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers in goede omstandigheden hun werk kunnen doen’, aldus Pieter van Oord.

Artemis is een zusterschip van de eind 2011 opgeleverde Athena. Van Oord: ‘Het bouwen van twee gelijke schepen levert een belangrijke bijdrage aan de efficiency van onze bedrijfsvoering.’ Athena wordt momenteel succesvol ingezet op het Ichthys LNG project in Darwin, Australië.

Meer… Van Oord