IHC Winches presenteert IDsis: een nieuwe oplossing voor diepzee-installatie

IHC Winches, onderdeel van IHC Merwede, heeft op 20 maart officieel IDsis, haar 50 tons tractielier met kunststof kabel gepresenteerd aan de Nederlandse en Belgische offshore markt. Een grote groep genodigden uit de offshore industrie reageerde enthousiast op de presentatie van het prototype en de resultaten van de eerste testen.

IDsis staat voor IHC Deep-sea installation system en is een speciaal ontwikkeld liersysteem om de beperkingen van normale staalkabel en conventionele synthetische kabels weg te nemen. Staal is duurzaam maar zwaar, hetgeen het gebruik op grote waterdiepte beperkt. Synthetische kabels zijn licht in gewicht, maar zijn door hun temperatuur- en slijtagegevoeligheid niet geschikt voor gebruik op grote liersystemen. IDsis is ontworpen voor diepzee-activiteiten, zoals diepzee-installatie, ‘abandonment and recovery’ (A&R) en offshore mijnbouwprojecten.

De ontwikkeling van IDsis heeft geresulteerd in de combinatie van een speciale tractielier, die de slijtage van de composiet kabel beperkt, en een haspellier voor de opslag van grote hoeveelheid kunststof kabel. Beide lieren worden gecombineerd met een compensator voor een veilige en betrouwbare offshore werkomgeving.

Na de reeds succesvol afgeronde Factory Acceptance Test zal het nieuwe diepzee-installatie systeem later dit jaar onder normale werkomstandigheden getest worden op de Noordzee. Dit zal in samenwerking met Seaway Heavy Lifting plaatsvinden op een van hun offshore schepen.

Het Nederlandse Maritieme Innovatie Programma (MIP) heeft de ontwikkeling van de IDsis mede mogelijk gemaakt. IHC Winches voert dit R&D project uit in samenwerking met Bexco, Seaway Heavy Lifting en Reden. Deze bedrijven vormen een sterke combinatie van verschillende expertises op het gebied van liersystemen, kunststof kabel, kabelconstructie, operationele offshore kennis, modellering, simulatie en wetgeving.

Bron: IHC Merwede