Siemens getijdencentrale van de nieuwe generatie

SeaGen - die Unterwasserstromfabrik / SeaGen – the underwater

Het nieuwe type SeaGen-S krijgt een vermogen van 2 MW Foto: Siemens

Siemens zet een nieuwe stap in de ontwikkeling van getijdencentrales: dank-zij een geoptimaliseerde constructie gaat het nieuwe model meer vermogen tegen lagere kosten leveren. Momenteel heeft de SeaGen centrale die in een Noord-Ierse zee-engte is geplaatst en elektriciteit levert een vermogen van 1,2 megawatt (MW). Het nieuwe type SeaGen-S krijgt een vermogen van 2 MW. De regering van Wales heeft nu haar goedkeuring verleend voor de bouw van vijf van deze turbines voor een 10-MW-centrale voor de Noordwestkust. De centrale moet in 2015 in gebruik worden genomen en zal circa 10.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

De meest opvallende wijzigingen in de constructie zijn de nieuwe rotors, die tot 20 meter zijn verlengd en elk van een extra rotorblad zijn voorzien. Hierdoor vertoont de installatie grote gelijkenis met een windturbine, maar dan onder water. Door de nieuwe rotors verwachten de Siemens-ingenieurs een betere verdeling van de wa-terstroming, waardoor er minder slijtage optreedt en de centrale een langere le-vensduur heeft.

Het concern wil net als in Wales meerdere centrales van het type S2 in onderwater-stroomparken gaan bouwen. Dergelijke constructies worden ook wel arrays ge-noemd. Op deze wijze kunnen net als bij windparken grote hoeveelheden stroom in gebundelde vorm naar het vasteland worden getransporteerd. De keuze voor arrays is echter ook vanwege de topologische eisen van getijdencentrales zinvol. In tegen-stelling tot getijdencentrales in stuwdammen worden bij dit soort centrales geen dammen gebruikt. Ze kunnen daarom niet op elke locatie worden geplaatst, maar alleen op plekken waar een zeer sterke stroming staat.

SeaGen staat op een dergelijke locatie tussen de natuurlijke haven Strangford Lough en de Ierse zee. Het water stroomt hier vrijwel altijd met een snelheid van meer dan 4,7 knopen, wat overeenkomt met 2,4 meter per seconde. Deze stroming zorgt ervoor, dat de rotors van de centrale 10 tot 15 keer per minuut ronddraaien. Dit levert een vermogen van 1,2 megawatt op, waardoor SeaGen ongeveer 1500 huishoudens van stroom kan voorzien.

In oktober 2012 behaalde SeaGen drie records op het gebied van commerciële stroomopwekking. De centrale genereerde 22,53 MWh stroom op één dag, één GWh in 68 dagen en in totaal zes GWh elektriciteit sinds medio 2008. De technolo-gie heeft daarmee een belangrijke stap richting commerciële toepassing en marktin-troductie gezet. Voor de ontwikkeling van SeaGen-S hebben de ingenieurs van Siemens gebruik gemaakt van de gegevens die gedurende de nu al meer dan 25.000 bedrijfsuren van de centrale zijn verzameld.

Meer… Siemens