Geen oceaan is ruig genoeg

De hoge mate van innovatie in het ontwerp en de samenwerking tussen Vripack en Braveheart Shipping is misschien wel uniek, maar ook essentieel om ervoor te zorgen dat Javelin 22.22 in staat is om haar taken op zee uit te voeren. De innovatieve mentaliteit en de kenmerken van het schip sluiten zeer goed aan op de kwaliteiten en Vripack’s ‘alles onder 1 dak’ filosofie. De Javelin is een meesterwerk van de commerciële schepen, een hydrografisch schip met de kenmerken van een gespecialiseerd commercieel onderzoeksschip.

De Javelin is uitsluitend ontworpen voor gebruik buiten de 200 mijl zone. Naast het feit dat dit nuttig is voor onderzoeken, aanbesteden bemanningsactiviteiten en aanleg en onderhoud van windmolenparken, presteert dit Vripack ontwerp uitstekend in de hydrografische metingen van de zeebodem. Ze is absoluut uniek in haar soort en grootte. Aangedreven door twee 1300PK Caterpillar motoren, presteert ze enorm goed en comfortabel op hoge snelheid en met een meer dan vier meter hoge deining, terwijl ze tegelijkertijd hoge kwaliteit hydrografische data levert. Tevens is de hellingshoek minimaal bij bochten met hoge snelheid.

Javelin is uitgerust met een groot aantal specialiteiten die nooit eerder zijn gebruikt in deze markt. Varen onder de strenge wetten van de Nederlandse vlag en geschikt voor 12 passagiers, de ingenieurs van Vripack plaatsten een speciale computerkamer voor de meetgegevens, vier tweepersoons hutten, kantine voor de bemanning, een tweede stuurstand op het achterdek en een glazen cockpit voor een volledige 360 graden zichtbaarheid.

De Javelin is onderzocht door MARIN, Maritieme Research Institute Netherlands, om de stabiliteit, roll en pitch van het schip te optimaliseren. Dit werd gerealiseerd door een gyro-stabilisatiesysteem te instaleren, dat nog nooit eerder in de offshore industrie is gebruikt. Ook heeft ze een eindeloos bereik door de grote tanks, een HVAC-systeem geschikt voor zeer koude temperaturen, grote machine kamer met luiken om de motor er gemakkelijk uit te halen, twee generatoren, boeg- en hekschroef en een onmisbare dynamische positionering.

Vripack’s naval architecten hebben er voor gezorgd dat Javelin’s achterdek is versterkt zodat ze drie ton kan dragen. Ook is er een basis en hydrauliek voor een optimale kraan op het achterdek en een opklapbaar spiegel platform met daarboven een A-frame voor hydrografische apparatuur overboord. Andere handige items zijn het grote voordek voor bemanning overdracht, acht geïnteregreerde gecertificeerde hijspunten voor het eenvoudig optillen voor onderhoud, bumpers rondom het schip en een regeling om het anker ieder moment te laten vallen.

Een functies van een duikboot zijn ook belangrijke kenmerken geworden voor dit schip. Het leidde tot een onderwater ontwerp met minimaal brandstofverbruik, lage CO2-uitstoot en een hoog comfort niveau voor de bemanning. Een zeer bijzondere functie aan boord van een schip van deze omvang zijn de twee moonpools voor hydrografische metingen. Deze moonpools lopen recht door de diepe kiel en voorkomen dat luchtbellen de meetsensoren verstoren en dus onnauwkeurige metingen. Ze heeft een ondiepe diepgang door de verhogende propellers bij de hiel.

Met de Javelin is Braveheart in staat om hun vloot en werkterrein uit te breiden naar zeegebied A3. Al met al heeft de goede samenwerking tussen Vripack en Hakvoort geleid tot innovatieve, zeer commerciële schepen waar geen oceaan ruig genoeg voor is.

Technische specificaties:

Naam : Guardian
Type : Javelin 22.22
Designer / Naval architect : Vripack
Mechanical / Structural ingenieur : Vripack
Interior designer & ingenieur : Vripack
Bouwer : Javelin International BV
Bouwjaar : 2012
Werkgebied : Zeegebied A3
Lengte o.a. : 22.22 m
Breedte o.a. : 6.62 m
Diepgang : 1.50 m
Maximum snelheid : 25 knots
Aandrijving / Motoren : 2 x schroef propellor Caterpillar C32 ACERT
Inhoud watertank (ltr) : 1.500 l
Schoonwater generator : Watermaker 300 ltr/12 hrs
Inhoud brandstoftank (ltr) : 15.000 l
Brandstof overdracht : 10.000 l
Afvalwater : 600 l
Groen paspoort : Ja

Meer… Vripack 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op March 20, 2013 met de tags .

Carrière>

Events>

<< Oct 2019 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Geen evenementen Geen evenementen