Noordzeekanaalgebied: groot potentieel voor cluster offshore wind

Het Noordzeekanaalgebied heeft economische kansen op het gebied van offshore wind. De gunstige ligging, beschikbare ruimte en een sterk netwerk van bedrijven is een krachtige combinatie. Dat is de uitkomst van het onderzoek naar de offshore wind supply chain in de regio. Vandaag werd het rapport “Inventarisatie supply chain offshore wind” uitgereikt aan Jaap Bond, Gedeputeerde Provincie Noord Holland. Dit gebeurde door AYOP[1] en Kamer van Koophandel Amsterdam, opdrachtgevers van het onderzoek.

Zowel voor de Nederlandse en Engelse kust zijn grootschalige windparken gepland. De ambities van de Nederlandse overheid zijn erop gericht om in 2020 5.200 MW vermogen op zee te hebben in geïnstalleerd. Voor de kust van Engeland in de Noordzee staat voor 2030 maar liefst 25.000 MW gepland.

Ron Davio, voorzitter van AYOP, ziet kansen: “De Amsterdamse havenregio biedt een ideale uitvalsbasis voor aanleg en onderhoud van windparken op de Noordzee. De gunstige ligging ten opzichte van de geplande windparken, de beschikbare ruimte en de aanwezigheid van een sterk en gespecialiseerd netwerk van bedrijven, vormt een krachtige combinatie.”

Om deze kansen voor de regio optimaal te kunnen benutten, hebben AYOP en de Kamer van Koophandel, Buck Consultants International (BCI) gevraagd te inventariseren welke bedrijven in de regio actief zijn op het gebied van offshore wind.

“Door het BCI onderzoek hebben we een goed beeld van de rol die de regio kan spelen bij aanleg en onderhoud van offshore windparken op de Noordzee. Onze ambitie is om het cluster de komende jaren verder te versterken. We hebben veel bedrijven in de regio die een dragende rol kunnen spelen op het gebied van offshore wind en een boost kunnen geven aan de regionale economie”, aldus Rob Verweij, Adviseur Regiostimulering Kamer van Koophandel.

Gedeputeerde Provincie Noord Holland Jaap Bond benadrukt daarbij het belang van samenwerking: “Met een kansrijke regio zoals het Noordzeekanaalgebied, is samenwerking met bedrijven, netwerkorganisaties en kenniscentra in de Offshore windsector onmisbaar om beoogde ambities te halen en plannen te realiseren. De aanwezigheid van een groot kenniscluster en bedrijvennetwerk binnen de provincie Noord-Holland, biedt hier kansrijke gelegenheid toe.”

Meer… Amsterdam IJmuiden Offshore Port