Vitens schiet VOC-schip De Batavia te hulp

VOC-schip lijkt vooralsnog gered

Het VOC-schip De Batavia lijkt vooralsnog gered. Waterbedrijf Vitens heeft de werf in Lelystad bomen aangeboden die in het bos en waterwingebied Havelterberg in Drenthe staan. Daarmee heeft de werf genoeg hout om het zwaar gehavende schip te herstellen. De bomen, zeer grote Douglas sparren, worden vandaag gekapt.

De publiekstrekker uit Lelystad liep door een zware storm in januari 2012 forse schade op, onder meer aan de mast en de romp. Schade: 45.000 euro. In reactie op de publieke reddingsactie die volgde kwam een medewerker van Vitens, een bewonderaar van het VOC-schip, in actie. “De Batavia is zoiets indrukwekkends, ik moest iets doen”, stelt Cristijn de Vin, specialist ecologie. “Toen ik van de problemen hoorde en de reddingsactie om het VOC-schip van een nieuwe mast en rondhout te voorzien, dacht ik direct aan ons waterwingebied in Drenthe. Aangezien de hoe Douglas sparren die daar staan toch op de nominatielijst staan om gekapt te worden zag ik een kans om iets te doen voor het VOC-schip.”

De sparren uit dit bos zijn lang en sterk genoeg om als masten, stengen en ra’s te kunnen dienen op het VOC-schip. Conform het beheerplan wordt het bos gedund, om verdere bosaanwas en natuurlijke verjonging te stimuleren. In verband met het naderende vogelbroedseizoen worden de bomen nog deze week gekapt en getransporteerd naar de Bataviawerf in Lelystad.

Meer… Bataviawerf