Studenten presenteren bijzondere ideeën voor een duurzame Rotterdamse haven en maritiem cluster

Drie dagen lang hebben 50 studenten gewerkt binnen zeven thema’s aan uitdagingen waarmee de Rotterdamse haven en maritieme sector de komende jaren te maken krijgt. Met als centraal thema ‘Connecting’ gingen de studenten aan de slag met de volgende thema’s: Business & Education, International Ports, Talents, Ports with People, International Maritime Clusters, Competition with Cooperation en Technology with Commerce. Winnaar werd het team van Technology with Commerce met hun plannen voor het bouwen van demontabele schepen. Syntens heeft in het voortraject een deel van de opdrachtgevers uit het bedrijfsleven procesmatig begeleid bij het formuleren van de opdrachten aan de studenten. Ook inhoudelijk heeft Syntens bijgedragen aan de resultaten van de 7 groepen rondom de ‘Connecting’ onderwerpen.

i-HIC
“Frisse ideeën passen goed in ons streven om mee te werken aan een vitaal haven en industrieel complex”, zegt innovatieadviseur Harald Feijth. Dit doen we vanuit het i-HIC (innovatief Haven en Industrieel Complex) waar we inzetten op talloze thema’s. Niet in de laatste plaats geven we aandacht aan projecten rondom onderwijs voor een vitale arbeidsmarkt in de Rotterdamse haven. Feijth en zijn innovatie collega’s waren zowel betrokken bij voorlichting over “nieuwe verbindingen”als over “nieuwe businessmodellen”. Harald Feijth leidde ‘s avonds ook nog een Wereldcafé in het Maritiem Hotel.

Demontabele schepen
Het winnende team bestond uit zeven studenten: vier van STC-Group en drie van Hogeschool Rotterdam. Zij bedachten een concept voor het demontabel maken van schepen; zo kunnen schepen duurzaam worden gebouwd. Onderdelen die korter meegaan, kunnen eerder worden vervangen; onderdelen die nog goed zijn, blijven behouden. Bijzonder aan dit idee is dat het uitgaat van modulair eigendom van verschillende scheepsonderdelen. De jury gaf aan vooral te letten op overtuigingskracht en op originaliteit. Juryvoorzitter Ron Bormans (voorzitter college van bestuur Hogeschool Rotterdam) was onder de indruk ‘De studenten hebben bijzonder goed werk geleverd in deze korte tijd’. De jury bestond verder uit Jan Kweekel (lid college van bestuur STC-Group), Margriet Torpstra (Scheepsbouw Nederland) en Henk de Bruijn (Havenbedrijf Rotterdam),

Verbinden van talenten
Andere teams presenteerden ideeën voor een simulatiegame om culturele verschillen te overbruggen in contacten met andere havensteden en plannen voor het verbinden van talenten in de vorm van crowd- en talentsourcing. Ook het idee om de haven meer te verbinden met de stad Rotterdam door het plaatsen van grote containers met beeldmateriaal scoorde hoog. Onder het motto komen de mensen niet naar de haven, dan komt de haven naar u!

Sparren met bedrijven
Drie dagen lang van ’s ochtends 9 tot ’s avonds 22 uur hebben studenten gewerkt aan hun ideeën. De eerste dag stond in het teken van Connecting met elkaar en met het thema. Op de tweede dag kwamen 40 bedrijven uit het Haven- en Industrieel complex en de Maritieme sector langs; studenten konden zo sparren met de bedrijven en de eerste voorzichtige concepten delen. De laatste dag stond in het teken van de voorbereidingen op de presentatie aan de jury en het verfijnen van het idee.

De Pressure Cooker is nog niet helemaal voorbij: op donderdag 4 april is er een bijeenkomst waarbij het bedrijfsleven en onderwijs samen de inbedding van de cases in het onderwijs en voortzetting van de samenwerking bespreken. Syntens zal hier aan bijdragen door een open innovatie netwerkmarkt te organiseren.

Pressure Cooker
Pressure Cooker is een methode voor innovatie door middel van co-creatie. Multidisciplinair worden oplossingen gecreëerd voor toekomstige vraagstukken. Pressure Cooker is een methodiek die gezamenlijk de agenda zet en die vervolgens co-creatie realiseert. Door gezamenlijk met onderwijs, overheid en bedrijven aan de slag te gaan boeit en bindt Rotterdam! Pressure Cooker is een activiteit van het programma hbo in de haven in samenwerking met Proeftuin Maritieme Innovatie. Initiatiefnemer STC-Group en Hogeschool Rotterdam hebben de Pressure Cooker georganiseerd met bijdragen van Port of Rotterdam en Kamer van Koophandel Rotterdam. Syntens Innovatie Centrum en AXS Logistiek hebben bijgedragen aan de workshops. Het havenmuseum en het maritiem museum hebben hun locaties ter beschikking gesteld.