Lissabon verwelkomt komende twee edities Volvo Ocean Race

VOR120609_ROMAN_5416

Voortbouwend op het succesvolle Volvo Ocean Race-debuut van Lissabon in 2012, zal de Portugese hoofdstad de komende twee edities opnieuw een stopover hosten. Dat betekent dat Lissabon weer op de route ligt van de Race in 2014-15 en vervolgens in 2017-18. Dit kondigde Volvo Ocean Race COO Tom Touber op vrijdag 1 maart aan.

De boten zullen in 2015 Lissabon aandoen, nadat ze vanuit Newport, Rhode Island de Atlantische Oceaan oversteken terug naar Europa. De iconische 25 de Abril brug zal als welbekende en welkome aanblik opdoemen, gezien de rol als trans-Atlantische bestemming net als in de editie 2011-12.

‘Wat Lissabon in de laatste Race heeft bereikt, was opmerkelijk als je bedenkt dat de stad toen haar debuut maakte’, zei Race COO Touber, die de aankondiging deed op de Torreão Nascente in de historische hoofdstad van Portugal. ‘Lissabon is een omvangrijke havenstad en het volk kwam in grote getale om de zeilers als hun eigen mensen welkom te heten. Het Racedorp was een bron van activiteiten, waar iedereen samenkwam en de tussenstop een Portugese sfeer kreeg. Het was echt een groot succes en we kunnen niet wachten om terug te komen.’

Burgemeester van Lissabon, António Costa, voegde eraan toe: ‘Om de Volvo Ocean Race tijdens de komende edities opnieuw in Lissabon te verwelkomen, betekent een geweldige kans om de cultuur en erfgoed van Lissabon op wereldwijde schaal te promoten.’

‘Dit wordt een belangrijke mijlpaal voor de stad als bevoorrecht podium voor grote evenementen. Bovendien biedt het evenement ons de gelegenheid om breedtesport onder onze bevolking te bevorderen. In dit geval de zeilsport, dat een grote traditie in dit land heeft. Het is een van de weinige sporten waarin we een rijke achtergrond qua olympische atleten hebben.”

Route to dusver
Lissabon is als achtste gasthaven bekendgemaakt voor de Race van 2014-15. Inmiddels hebben drie teams hun deelname bevestigd met meer dan 18 maanden te gaan voor de start. De Volvo Ocean Race begint vanuit haar thuisbasis in het Spaanse Alicante en koerst dan richting het Braziliaanse Recife om vervolgens verder te gaan naar Abu Dhabi. Later op de route zullen de teams afmeren in Auckland, voordat ze Kaap Hoorn ronden en de tweede Braziliaanse tussenstop, Itajaí, bereiken. Van daaruit gaat de vloot op weg naar het noorden richting Newport en over de Atlantische Oceaan naar Lissabon. De Race zal eindigen in het Zweedse Göteborg. De laatste tussenstops, evenals de data en de afstanden, worden in de komende weken wereldkundig gemaakt.

De tot nu toe bevestigde teams zijn Team SCA met een volledige vrouwenbemanning, Abu Dhabi Ocean Racing met tweevoudig winnaar van olympisch zilver Ian Walker (GBR) als schipper en een team van de Braziliaanse deelstaat Pernambuco.

Meer… Volvo Ocean Race