Toeslag Topconsortia voor Kennis en Innovatie toegekend aan Topsector Water

MinisterKampStaatssecretarisDekkerTKI-toeslagverlengingsbrief

Minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker toasten op het overhandigen van de TKI-toeslagverleningsbrief. Rechten: ministerie van Economische Zaken.

Topsector Water heeft gisteravond de TKI-toeslagverleningsbrief officieel ontvangen uit handen van Minister Kamp. De komende jaren investeert de watersector in Nederland gezamenlijk in Kennis en Innovatie. Dit zijn € 29 miljoen private investeringen in publiek-private samenwerking en € 17,2 miljoen ‘business to business’ research, wat het totaal op € 46 miljoen aan investeringen brengt. Hans Huis in ‘t Veld, boegbeeld van de Topsector, is erg verheugd over dit bedrag. “De wereld met water heeft zoveel potentie, daar moet goed mee gewerkt worden. De Nederlandse watersector is op veel gebieden marktleider en dat willen we blijven. Het is evident dat daarvoor innovatie nodig is. Binnen ons land staan we met dit bedrag in de top 3 van innoverende Topsectoren.”

Water samenwerkingsprogramma’s
Deze € 46 miljoen aan bijdrage voor samenwerking en innovatieprogramma’s wordt door Economische Zaken verdeeld over drie deelsectoren, hiervan word 25% toegekend aan TKI-toeslag wat neerkomt op een bedrag van € 11,6 miljoen. Deltatechnologie ontvangt het komende jaar € 0,62 miljoen, Watertechnologie € 3,8 miljoen en Maritieme Technologie € 2,9 miljoen. Daarnaast is er nog potentieel voor € 4,25 miljoen TKI-toeslag (25% van € 17,2 miljoen ‘business to business’ research). De toepasbaarheid van dit gedeelte wordt op dit moment nog onderzocht maar is benoemd in de TKI-toeslagverleningsbrief. Totaal zijn er 49 maritieme projecten, 24 projecten binnen Deltatechnologie en eveneens 24 projecten binnen Watertechnologie ingediend door de desbetreffende TKI’s.

Maritieme technologie
De drie deelsectoren van Topsector Water hebben een zeer specifieke eigen identiteit en route in aanvraag gehad. De innovatieprogramma’s van de TKI’s zijn ingedeeld in verschillende thema’s. Bas Buchner, voorzitter van de TKI Maritiem: “Het is goed te zien dat we nu echt aan de slag kunnen in bijna 50 maritieme Joint Industry Projecten.” De thema’s van de concrete samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen zijn: Winnen op zee (grondstoffen- en energiewinning op zee), Schone schepen, Slimme schepen en Slimme havens (interactie tussen schip, havens en vaarwegen). Bas Buchner is enthousiast over het aantrekken van kleine en middelgrote bedrijven: “Door de aangekondigde MKB-stimuleringsregeling kunnen straks ook MKB’ers goed aanhaken.”

Deltatechnologie
De toegekende TKI-toeslag voor Deltatechnologie van € 0,62 miljoen is gebaseerd op 24 projecten, waarvoor door kennisinstellingen, overheden en bedrijven in totaal ruim € 2,1 miljoen op tafel is gelegd. De opdrachtgevers in deze deelsector zijn meestal publieke organisaties (met name Rijkswaterstaat en Waterschappen) wat de geringe TKI-toeslag voor Deltatechnologie verklaart. Peter van der Linde, voorzitter van het betreffende kernteam: “De huidige TKI-toeslagregeling is ongunstig voor onder meer de waterbouwers.” Felix Wolf, secretaris van het Kernteam, licht de uitleg van de Peter van der Linde nader toe: “Private bedrijven en kennisinstellingen in de Deltatechnologie sector worden niet beloond als zij, naast hun eigen bijdragen, overheden (de eindgebruiker!) weten te betrekken bij innovatieve projecten. Hierdoor ontbreekt er een positieve prikkel om extra nieuwe innovatieve projecten te starten, wat het doel is van de TKI regeling,” Deze situatie blijft een belangrijk aandachtspunt op de agenda voor de TKI Deltatechnologie en Hans Huis in ‘t Veld om hier samen met Economische Zaken uit te komen.

Watertechnologie
De grote verscheidenheid aan innovatiemogelijkheden op allerlei gebieden voor de deelsector Watertechnologie leidde binnen de TKI tot uitgebreide portfolio van projecten. Uiteindelijk heeft dit voor de TKI-aanvraag geleid tot een investering van € 14 miljoen aan private cash bijdrage voor samenwerking met KWR, Wetsus, TNO, STW en universiteiten en voor innovatieactiviteiten zoals kennisontwikkeling en valorisatie. Peter Vermaat, voorzitter van het TKI watertechnologie is erg tevreden over de samenwerking met de drinkwaterbedrijven. “Maar er zijn wel degelijke grote uitdagingen,” zo schetst hij. “Het vergroten van de efficiëntie voor maatschappelijke oplossingen zit in meerdere innovatieprogramma’s. Het verkorten van de route van kennis naar kassa zit in de kern van het Topsectorbeleid. De drinkwaterbedrijven kunnen daaraan onder andere bijdragen door vaker, dan nu het geval is, op te treden als launching costumer. De TKI-toeslagverleningsbrief is een goede impuls richting einddoel.”

MKB verbinding
De verbinding met het MKB is ook een belangrijk en terugkerend thema in de besprekingen. Een MKB-versterkingsplan is daartoe in de maak. Voor de thema’s van de samenwerkingsprogramma’s, het innovatiecontract en de TKI’s binnen de watersector, zal de sector inzetten op ondermeer het ondersteunen van technische haalbaarheidsstudies door het MKB. Ook zullen innovatievouchers versterking bieden aan het MKB-netwerk. Het MKB-versterkingsplan zal dienen als basis voor de inzet vanuit de regeling van het Ministerie van Economische Zaken voor MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) die 7 maart aanstaande ingediend moet worden.

Minister Kamp van Economische Zaken, staatssecretaris Dekker, alle boegbeelden van de negen Topsectoren en voorzitters van de kenniskoepels gebruiken de overhandiging van de TKI-toeslagverleningsbrief om innovatiecontracten en de TKI-toeslagbeschikkingen 2014-2015 te bespreken. De gezamenlijke governance en spelregels zijn van belang voor het financieel kader waar tijdens eerder overleg duidelijk over gesproken is.

Meer… Topsector Water