Shell en TNO gaan samenwerkingsovereenkomst aan op energietechnologie

ShellLogo

TNO grootste R&D-partner van Shell in Nederland

Onlangs tekenden Shell en TNO een raamcontract om de relatie te versterken en de samenwerking op het gebied van innovatieve technologie voor olie- en gasexploratie en -productie verder vorm te geven. TNO en Shell werken al ruim 10 jaar samen. Het raamcontract van Shell en TNO omvat zowel een algemene intensivering van de samenwerking op lange-termijn innovatieprogramma’s alsook meer specifieke projecten.

Beide partijen starten langlopende programma’s op het gebied van LNG (Liquefied Natural Gas) toepassingen voor onder andere schoon transport, technologie voor afvang, opslag en gebruik van CO2. Dat geldt ook voor samenwerking op het gebied van innovatieve sensortechnologie, onder andere om het rendement van bestaande olie- en gasvelden te vergroten. Verder wordt gewerkt aan nieuwe programma’s, waaronder op het gebied van toepassing van innovatieve materiaaltechnologie voor het verbeteren van putintegriteit en -afdichting.

Gas belangrijk bij transitie naar duurzame energievoorziening
Aardgas is een belangrijke brandstof in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Maar gas is niet alleen een belangrijke en schone energiebron, het heeft voor Nederland en vele andere landen ook een groot economisch belang. TNO en Shell gaan verder samenwerken om LNG als schone brandstof te introduceren in de Nederlandse transportsector. Een eerste onderzoek door TNO heeft laten zien dat LNG in plaats van stookolie in de scheepvaart de emissies van SOx, NOx en fijnstof drastisch kan reduceren.

TNO grootste R&D-partner van Shell
Gerald Schotman, Chief Technology Officer van Shell: “TNO is de grootste R&D-partner waar we in Nederland mee samenwerken. TNO helpt ons bij het ontwikkeling van technologieën ter ondersteuning van ons streven het meest innovatieve en competitieve energiebedrijf ter wereld te zijn.” Jan Mengelers, voorzitter van de TNO Raad van Bestuur: “Samen met Shell ontwikkelen we impactvolle innovaties die de energievoorziening voor Nederland kan zekerstellen en wereldwijd de energietransitie kan faciliteren ”.

Topsector Energie
Gas is ook een belangrijk onderdeel in het topsector Energie. In de “Innovatietafel Gas” werken Shell en TNO intensief samen in de programmalijnen Upstream gas en LNG-toepassingen. Onder andere proberen TNO en Shell zo de Nederlandse ambities te realiseren om blijvend gas uit de Nederlandse bodem te blijven produceren, en door middel van het gebruik van LNG voor transport de emissies te reduceren. In dit programma werken TNO en Shell samen met alle andere operators en toeleveranciers in Nederland om innovatieve technologie te ontwikkelen om gasvelden langer in gebruik te houden, nieuwe velden te vinden en moeilijk winbare reserves te ontwikkelen.

Meer… Shell, TNO