Europees Parlement stemt voor herstel van slinkende visbestanden in Europa

OCEAN2012 juicht de historische keuze van het Europese Parlement om het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid te hervormen toe. Decennialang is de EU er met haar visserijbeleid niet in geslaagd om overbevissing te voorkomen, maar vandaag hebben 502 leden van het Europees Parlement gestemd voor het herstel van de Europese visbestanden voor het jaar 2020.

“502 leden van het Europees Parlement uit alle politieke gelederen hebben vandaag geschiedenis geschreven. Zij hebben hun stem gegeven om een einde te maken aan decennia van overbevissing door de EU en ambitieuze doelen gesteld voor het herstel van de visbestanden,” vertelt Irene Kingma van OCEAN2012. “Met hun stem geven ze een zeer duidelijk signaal af aan de Europese visserijministers. Zij zullen in de aankomende onderhandelingen met het Parlement over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid sneller dan zij eigenlijk willen, een einde te maken aan de overbevissing in Europa.”

Niet alleen is vandaag een duidelijk datum gesteld waarop overbevissing moet eindigen, er is ook afgesproken dat belastinggeld niet langer gebruikt mag worden om de oceanen gesubsidieerd uit te putten maar dat vissers die kiezen voor duurzame werkwijzen beloond worden.

In Nederland kwamen vandaag in de discussies over de meerjarenbegroting van de EU perverse Europese landbouwsubsidies ter sprake. In de Tweede Kamer is verzet tegen de verhoging van het landbouwbudget waardoor nog meer gemeenschapsgeld naar een ongezonde bedrijfstak zal stromen. Bas Eickhout, Europarlementarier van GroenLinks, volgt beide dossiers op de voet: “Ik hoop dat het Europese Parlement voor landbouw dezelfde verantwoorde keuzes zal maken als voor visserij” aldus Eickhout “Vandaag heeft het Europese Parlement laten zien dat het kiest voor een duurzame toekomst voor Europa.”

“Dit is een mooie dag voor het milieu, vissers en Europa. Een overweldigende meerderheid van de Europarementariers heeft gestemd voor beëindiging van overbevissing en het herstel van de visbestanden. We verwachten nu een flexibele houding van de Europese visserijministers, in het belang van onze visbestanden en de gemeenschappen die van visserij afhankelijk zijn,” aldus Irene Kingma.

Meer… OCEAN2012