Grontmij brengt bodemleven in zoute Rijkswateren in kaart

Grontmij

Vandaag ondertekenen Rijkswaterstaat en Grontmij een raamovereenkomst voor de monitoring van bodemdieren in zoute Rijkswateren. De overeenkomst geldt van 2013 tot en met 2016. De te verzamelen informatie geeft inzicht in de ontwikkeling van deze mariene ecosystemen en wordt gebruikt als input voor diverse projecten in de kustwateren en de Noordzee.

Via een aanbesteding heeft Grontmij samen met Koeman en Bijkerk deze vierjarige raamovereenkomst voor ‘hydrobiologische analyses en bemonstering’ binnengehaald. Samen verzorgen ze de monstername en laboratoriumanalyses van bodemdieren in de Noordzee, Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta. Naar inschatting zullen per jaar 500 monsters geanalyseerd worden.

Het primaire doel van het onderzoek is het vaststellen van de voor- of achteruitgang in aantallen en diversiteit van bodemdieren in de te onderzoeken Rijkswateren. Natuurlijke ecosystemen zijn doorgaans soortenrijk. Verandering in soortensamenstelling of hoeveelheid bodemdieren kan een gevolg van veranderende omstandigheden zijn.

De werkzaamheden sluiten aan op eerdere monitoringsactiviteiten in deze gebieden, waar Grontmij ook bij betrokken was. Dit maakt het mogelijk, om lange termijntrends te signaleren, oorzaken te benoemen en maatregelen te nemen. Hiernaast wordt de data gebruikt bij onderzoeken op het gebied van biodiversiteit, voedselbeschikbaarheid en natuurbeleid maar ook bij MER-studies voor windenergieparken, waterveiligheidswerken en zandsuppleties.

Het project sluit aan bij de brede expertise van Grontmij op het gebied van water. Vorig jaar heeft het bedrijf een soortgelijke opdracht op het gebied van zoet water verworven. Hierbij onderzoekt Grontmij voor drie jaar de waterkwaliteit voor negen verschillende waterschappen in Nederland.

Meer… Grontmij