Fors minder voortijdige schoolverlaters bij het STC

Meer MBO’ers hebben vorig jaar met succes hun opleiding aan het Scheepvaart en Transport College afgerond. Het aantal voortijdige schoolverlaters is ten opzichte van schooljaar 2005 – 2006 met ruim 35% gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het ministerie van Onderwijs gisteren heeft gepubliceerd.

Slechts 6,2% van de MBO’ers die het Scheepvaart en Transport College in 2012 verliet, deed dat zonder diploma. Daarmee scoort het STC iets beter dan het landelijke gemiddelde. Ron Kooren, lid van het College van Bestuur van de STC-Group zegt daarover: “Hoewel iedere deelnemer die de school verlaat zonder diploma er een teveel is, zijn wij blij met deze forse daling. Deze daling is het gevolg van een intensief traject dat in 2008 gestart is. Het voorkomen van voortijdige schooluitval begint bij de intakeprocedure. In principe is elke deelnemer van harte welkom bij het STC, maar we willen wel zeker weten dat deelnemers kiezen voor de juiste opleiding. Daarnaast willen we vanaf de start weten of een deelnemer gebaat is bij extra begeleiding om de opleiding succesvol af te ronden.”

Docenten en mentoren zijn uitgebreid getraind in het detecteren van risicomomenten die zouden kunnen leiden tot voortijdige schooluitval. Daarnaast is er een verzuimcoördinator aangesteld en werkt het STC nauw samen met Leerplicht-ambtenaren. Ouders en verzorgers worden nauw betrokken bij de school en deelnemers die verzuimen worden gebeld. Al deze acties dragen bij aan het streven van het Scheepvaart en Transport College om alle deelnemers de school te laten verlaten met minimaal een startkwalificatie op zak.

In 2001 – 2002 gingen in Nederland nog 71.000 jongeren voortijdig van school. Zo’n tien jaar later is dit aantal bijna gehalveerd, zo meldde het ministerie van Onderwijs gisteren. Het kabinet streeft er naar het aantal schoolverlaters in 2016 terug te dringen tot maximaal 25.000.

Meer… STC Group