Consortium onderzoekt ‘stopcontact’ windparken

Een consortium van negen partijen doett de komende vier jaar onderzoek naar verlaging van de kostprijs van windenergie door ontwikkeling van een innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee. De Nederlandse overheid heeft vorige maand 2 miljoen euro subsidie in het kader van Topteams Kennis & Innovatie aan dit innovatieve ‘stopcontact’ project toegekend.

Het kabinet Rutte II heeft als doelstelling 16% duurzaam opgewekte energie in 2020 te halen. Wind op zee is hiervoor onmisbaar. Een verlaging van de kostprijs van windenergie op zee is hiervoor noodzakelijk omdat windenergie nu niet concurrerend is.

Het consortium bestaat uit Nuon/Vattenfall, Liandon, ECN, RoyalHaskoningDHV, Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, DC Offshore, Energy Solutions en wordt gecoördineerd door Grontmij. Vanaf januari 2013 tot en met december 2017 onderzoekt het consortium de haalbaarheid voor een innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee. Het consortium kijkt naar technische oplossingen, aanpassing van internationale wet- en regelgeving en nieuwe financieringmodellen.

Op dit moment heeft elk land een eigen onafhankelijke elektriciteitsinfrastructuur. Door deze infrastructuur met elkaar te verbinden via één kabeltracé, een zogenaamde Interconnector, is de verwachting dat de kostprijs naar beneden gaat. Door de Interconnector is de energie flexibel inzetbaar in het land dat het op dat moment nodig heeft.

Door ontwikkeling van deze innovatieve elektriciteitsinfrastructuur op de Noordzee kunnen offshore windparken direct worden aangesloten op het internationale elektriciteitsnet.

Meer… Grontmij