ILT start afgifte Passenger Liability Certificate

Per 31 december 2012 moeten passagiersschepen die zijn geregistreerd in EU-lidstaten in de Europese Economische Ruimte (EER) of daar varen een aansprakelijkheidscertificaat voor passagiersschepen hebben. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft deze Passenger Liability Certificate af.

Scheepseigenaren van zeeschepen met een Nederlandse vlag of rompbevrachters van zeeschepen die zijn ingeschreven in het rompbevrachtingsregister die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren moeten dit certificaat hebben. Het certificaat geeft aan dat zij voldoen aan de verplichting een verzekering of andere financiële zekerheid te hebben voor de dekking van de aansprakelijkheid voor schade door letsel of overlijden van een passagier.

Bij de afgifte van het certificaat toetst ILT/Scheepvaart of het zeeschip een Nederlands schip is. Verder wordt het afschrift van de overeenkomst tot verstrekking van financiële zekerheid getoetst op de geldige naam en plaats van het hoofdkantoor van de verstrekker en zo nodig het kantoor waar deze zekerheid wordt verstrekt. Ook moet de aanvang- en einddatum van de financiële zekerheid zijn vermeld.

Het Passenger Liability Certificate is aan te vragen met het formulier Aanvraag aanvullende certificaten koopvaardijschip. Bij de aanvraag moet een kopie van het verzekeringsbewijs worden meegezonden.

Meer… Inspectie Leefomgeving en Transport