Voorlopige cijfers Zeeland Seaports stemmen tot tevredenheid

Watergebonden overslag stijgt tot record van 70 miljoen ton

De Zeeuwse havens hebben 2012 afgesloten met een lichte daling van 3 procent in de zeeoverslag ten opzicht van recordjaar 2011. Hiermee zal de teller dit jaar naar verwachting eindigen op ruim 34 miljoen ton aan goederen die via de zee zijn aan- en afgevoerd. In 2011 was dit nog 35,5 miljoen ton. Dit was de boodschap die CEO Hans van der Hart van Zeeland Seaports vanmiddag kon melden tijdens de jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst van het havenbedrijf en de ZPPC.

Halverwege het jaar noteerden de Zeeuwse havens nog een min van 8 procent maar door de goede resultaten van met name het laatste kwartaal blijft de daling ten opzichte van vorig jaar beperkt.

De daling van de zeeoverslag is vooral voorzaakt doordat overslagacitiveiten die vorig jaar incidenteel plaatsvonden, nu niet meer voorkwamen. Te denken hierbij valt aan de toename van aanvoer over zee voor Zeeland Refinery als gevolg van het lek in de oliepijpleiding van Rotterdam naar Zeeland Refinery loopt. Ook is dit jaar de uitvoer van aardappelen naar Rusland gedaald omdat in het land zelf de oogst erg goed was. De daling als gevolg van deze zogenaamde incidentele leveringen konden niet worden gecompenseerd met de stijging in onder andere steenkool, kunstmest en aluminium.

Goed nieuws is dat de binnenvaartcijfers van Zeeland Seaports naar verwachting zullen uitkomen op ruim 35 miljoen ton. Een stijging van zo’n 12 procent! Dat is een absoluut record voor de Zeeuwse havens.

Nooit eerder werden meer goederen via de binnenvaart vervoerd van en naar Zeeland. De groei van de binnenvaart zat met name in de chemie, metalen en overig stukgoed.

De twee cijfers samen vormen hiermee een watergebonden overslag van bijna 70 miljoen ton. Ook dit is een record.

Het afgelopen jaar heeft Zeeland Seaports ongeveer 26 hectare grond nieuw in erfpacht uitgegeven.

Meer… Zeeland Seaports