Marineduikers stuiten op vermoedelijke kombuis

4 marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben van vorige week maandag tot en met gisteren vanaf het duikvaartuig Cerberus gedoken op de vermoedelijke ligplaats van De Walcheren. Daarbij is mogelijk de kombuis van het oude admiraalsschip aangetroffen.

Het schip verging in 1689 in het zicht van de haven van Vlissingen, na een botsing met een havenhoofd. Hierbij kwamen 24 opvarenden om.

Eerdere zoektocht
Zowel sonar- als magnetisch onderzoek toonde de afgelopen jaren veel verstoringen in de bodem bij de ingang van de oude haven. Tijdens een eerdere zoektocht in juli onderzocht de duikgroep de aangemerkte locatie al met een onderwaterrobot, sonar en duikers. Bij dat onderzoek kwamen 2 scheepsbalken boven water en werd een eeuwenoud bakstenen muurtje aangetroffen.

Bakoven
Het vermoeden bestond toen al dat dit laatste object deel uitmaakte van de bakoven van De Walcheren of een vergelijkbaar schip. De marineduikers hebben samen met een duiker van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de vindplaats van het muurtje verder afgezocht. De vondst van meer grote stukken metselwerk in de afgelopen dagen doet in ieder geval vermoeden dat de kombuis van De Walcheren is gelokaliseerd.

De afgelopen zoektocht was niet alleen vanuit archeologisch oogpunt interessant, maar bood de Defensieduikers tevens de kans om in een realistische setting hun vaardigheden te trainen.

Meer… Defensie