Van Oord ACZ krijgt wederom grote opdracht in Dubai; “Globe Island”.

Persbericht


Van Oord ACZ uit Gorinchem heeft opdracht gekregen voor de bouw van “Globe Island” voor de kust van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. De opdrachtgever Nakheel, is tevens de opdrachtgever van het inmiddels vermaarde Jumeirah Palm Island en de kleinere Logo eilanden, die nu al door Van Oord ACZ voor de kust van Dubai worden gebouwd.
Het contract voor Globe Island vertegenwoordigt een waarde van circa 200 miljoen euro.


Globe Island zal bestaan uit een groep afzonderlijke kunstmatige eilanden die gezamenlijk alle continenten op aarde uitbeelden. Vandaar de naam Globe Island. De ovaalvormige eilandengroep heeft buitenafmetingen van 6 bij 4 kilometer. Voor de bouw zijn 125 miljoen m3 zand en 13 miljoen ton steen benodigd. Ondanks de grote hoeveelheden zal de uitvoeringsperiode slechts 24 maanden bedragen.


Zoals bij de bouw van Palm Island en de Logo eilanden, zal het benodigde zand uit dichtbijgelegen offshore wingebieden worden gewonnen door zogeheten sleephopperzuigers met een laadvermogen variërend van 4.500 m3 tot 20.000 m3. De steen zal worden aangevoerd met grote bakken en geplaatst door zelfvarende steenstorters en splijtbakken.


Van Oord ACZ heeft dit project in opdracht gekregen in concurrentie met andere marktpartijen. Het project zal in samenwerking met Ballast Ham Dredging worden uitgevoerd.


Ook deze kunstmatige eilandengroep zal een bijdrage leveren aan de uitbouw van Dubai tot hét toeristisch centrum van het Midden-Oosten.


Contact: Dhr. A.G.M. Groothuizen: [email protected]

Bron: Van Oord ACZ, 31-07-2003;