Geen Indonesisch zand voor baggeraars

JAKARTA – De export van Indonesisch zeezand naar Singapore is sinds afgelopen vrijdag verboden. Buitenlandse baggeraars, onder wie Boskalis , Ballast HAM Dredging en Van Oord, zullen de grondstof voorlopig niet uit Indonesië mogen aanvoeren voor de grote landaanwinningsprojecten van de stadstaat. Nederlandse baggeraars spelen al jarenlang de hoofdrol in de zandwinning in Indonesië.



‘Op 28 februari is per ministerieel decreet een tijdelijk verbod op de export van zand van kracht gegaan’, zo verklaart Ferry Yahya, directeur export van mijnbouwproducten bij het ministerie van handel en industrie. ‘Het verbod zal duren totdat de onzekerheden over de grens tussen Indonesië en Singapore zijn weggenomen’, zegt hij.


‘De hervatting van de zandexport is afhankelijk van de opstelling van Singapore. Als ze bereid zijn constructief met ons in gesprek te gaan, zal de zandwinning weer kunnen beginnen’, aldus Ferry Yahya. De lokale autoriteiten en de concessiehouders van zandwinningsgebieden maken bezwaar tegen het verbod omdat dit volgens hen tot grote verliezen van inkomsten zal leiden.

Bron: Het Financieele Dagblad, 03-03-2003;