Onderzoek naar een Nederlands admiraliteitsschip in Brazilië

In december (10-17 december) start het onderzoek naar het Nederlandse Admiraliteitsscheepswrak De Utrecht, dat in de baai van Salvador de Bahia in Brazilië ligt. Dit project is een eerste actie in het kader van het beheer van de Nederlandse wrakken overzee, dat sinds dit jaar in handen is van het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Nederlandse maritieme geschiedenis is sterk verbonden met het Caribische gebied en Brazilië; niet alleen vanwege de invloedssfeer van de West Indische Compagnie (WIC), maar ook doordat Admiraliteits- en kaperschepen regelmatig ten onder gingen in hun jacht op het zilver van de Spaanse en Portugese galjoenen. Ook De Utrecht was een dergelijk lot beschoren.

In het kader van het gemeenschappelijk cultureel erfgoedbeleid (GCE) waarin Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten participeren, gaan het Maritiem Programma en het GCE Programma van de RCE samenwerken met Texas A&M, de Universiteit van Bahia en het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Historisch en Kunstzinnig Erfgoed (IPHAN). Namens de RCE zullen maritiem archeologen Johan Opdebeeck en Thijs Coenen assisteren bij dit project.

Meer… Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed